Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται, είναι η επιστροφή στις ΗΠΑ των περισσότερων από τους περίπου 35.000 στρατιώτες που σταθμεύουν στη Γερμανία ή τη μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους του στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είχε προβάλει την ιδέα της αποχώρησης των Αμερικανικών στρατευμάτων σε συνάντηση που είχε με στρατιωτικούς συμβούλους και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θορυβήθηκαν στο άκουσμα αυτού του σεναρίου και προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν εάν ο Τράμπ έχει τέτοιες προθέσεις ή η απειλή μιας αναδιάρθρωσης των Αμερικανικών στρατευμάτων είναι μια διαπραγματευτική τακτική ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Eric Pahon, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα. Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό αναθεωρήθηκε και έγιναν υπολογισμοί σε "κόστος-όφελος" για τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Pahon, παραμένουν αφοσιωμένες στη Γερμανία και στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επανειλημμένως κατά το παρελθόν επέκρινε το ΝΑΤΟ , αποκαλώντας το 
μεταξύ των άλλων "περιττό". Σε επιστολή του προς οκτώ ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, ζήτούσε υψηλότερες αμυντικές δαπάνες.

Ο Τράμπ επέκρινεεπανειλημμένα τα κράτη του ΝΑΤΟ που απειλούν να χάλάσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2014 για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Την Παρασκευή, ο Ντ.Τράμπ επέκρινε και πάλι τη Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και τους κατηγόρησε ότι δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει για τη στρατιωτική συμμαχία.

"Η Γερμανία πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα", είπε στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος καθ’ 'οδόν από την Ουάσιγκτον στο ιδιωτικό του γκολφ στο New Jersey. 

Το ίδιο ισχύει για τη Γαλλία και την Ισπανία. "Δεν είναι δίκαιο αυτό που έκαναν στις ΗΠΑ", δήλωσε για τη μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στη συμμαχία.

Στη Γερμανία, οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours