Τη περασμένη Δευτέρα, μία ημέρα μετά το ξέσπασμα του ηφαιστείου Φουέγκο της Γουατεμάλας κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, τα συνεργία διάσωσης έψαχναν ακούραστα για επιζώντες, μέσα σε ένα απέραντο, έρημο, γκρίζο τοπίο τέφρας και καταστροφής. Σύμφωνα με την επιτροπή φυσικών καταστροφών της Γουατεμάλα, τουλάχιστον 69 άνθρωποι είναι μέχρι στιγμής νεκροί και άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων ατόμων.

Οι εθελοντές πυροσβέστες σε μερικά σημεία βυθίστηκαν ακόμη και μέχρι το γόνατο στη στάχτη, μόνο και μόνο για να βρουν τα λείψανα εκείνων που δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν από τη λάβα και τη τέφρα που ξεχύθηκαν κάτω από τις πλαγιές του ηφαιστείου.

Οι διασώστες αντικρίζοντας το θέαμα της καταστροφής κάνουν λένε πως το όλο θέαμα μοιάζει πολύ με την περιγραφή της καταστροφής της Πομπηία στην Ιταλία....


[στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από λάβα, στάχτη και φωτιά έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη. Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές.

 Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν αλλά τους έπιανε παραλυσία από τον πανικό.Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία αφάνταστη καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και κίσσηρι (ελαφρόπετρα), που την σκέπασαν σε ύψος 3 και περισσότερα μέτρα, πάνω δε σ' αυτές επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία. Η παλαιά πόλη είχε ξεχαστεί και κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή της.]
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours