Στη Ρωσία βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ . Η επίσκεψη αυτη ήταν μία κοινή  αποστολή να πείσουν τη Ρωσία να επεκτείνει τον αγωγό Turkish Stream πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα, κατασκευάζοντας ένα δεύτερο υποσταθμό στη Βουλγαρία και πιθανώς από εκεί να συνεχίσει στη υπόλοιπη Νότια Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός:

"Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε φυσικό αέριο και να είμαστε στον χάρτη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου".

Επιπλέον, ο 
Μπορίσοφ υποστήριξε ότι η αποστολή του ήταν επιτυχημένη και ότι ο Πούτιν συμφώνησε στη δημιουργία ενός δεύτερου σταθμού Φυσικού αερίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

"Ο δεύτερος αγωγός του Turkish Stream θα φτάσει στη Βουλγαρία και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη χώρα", γράφει ο Μπορίσοφ σε μια δημοσίευση του στο Facebook, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν. Πρόσθεσε δε ότι Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτό. 
Η Ρωσία με τη σειρά της αμφισβήτησε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,
Πεσκόφ:

"Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ακόμη, δεν υπήρχε η δυνατότητα να συμφωνήσουν και δεν υπήρχε καμία ευκαιρία για διαπραγμάτευση μεταξύ του προέδρου και του Βούλγαρου πρωθυπουργού για το θέμα αυτό."

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το ενδιαφέρον αυτός της Βουλγαρίας έιναι περιορισμένο για διάφορους λόγους. "Είναι αδύνατο για τη Βουλγαρία να προχωρήσει χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένης και της προηγούμενης εμπειρίας με τον South Stream".

Με άλλα λόγια οι Ρώσοι, ναι μεν εκτιμούν το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για τους ρωσικούς αγωγούς, αλλά η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι Βούλγαροι δεν είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητοι, αλλά εξαρτώνται από το εάν θα δώσουν το πράσινο φως οι Βρυξέλλες και άρα δεν αξίζει να μπουν σε διαδικασίες συζητήσεων.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτό που οι Βούλγαροι ζητούν - και δεν παίρνουν - τώρα είναι πολύ λιγότερο από ό,τι θα μπορούσαν να είχαν πάρει πριν λίγα χρόνια εαν δεν είχαν υποκύψει στις οδηγίες της Ουάσιγκτον. Η Βουλγαρία, από το να έχει έναν δικό της αγωγό έφτασε να παρακαλά ανεπιτυχώς να γίνει ένα μέρος του αγωγού Turkish Stream.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014,ο Turkish Stream δεν ήταν κάτι που συζητιόταν. Η Ρωσία σχεδίαζε να κατασκευάσει τον αγωγό "South Stream", ο οποίος θα έφτανε στις ακτές της Βουλγαρίας, μια παραδοσιακά ρωσόφιλη χώρα.

Ωστόσο, η Ρωσία απογοητευμένη από την ευρω-ατλαντική παρεμπόδιση του έργου, εγκατέλειψε το πλάνο για την κατασκευή του South Stream και αποφάσισε να στραφεί στην κατά πολύ λιγότερο φιλορωσική - αλλά τουλάχιστον πολιτικά ανεξάρτητη - Τουρκία.

Τότε η Ρωσία είπε στα κράτη της ΕΕ, τα οποία δεν συνεργάζονταν πλήρως με τον South Stream, ότι εάν ήθελαν ακόμα ρωσικό φυσικό αέριο, θα μπορούσαν να το προμηθευτούν από την Τουρκία - αλλά τώρα θα έπρεπε να φτιάξουν τους δικούς τους αγωγούς.

Η Gazprom δεν συζητά με τη Σοφία το σχέδιο South Stream

Από την άλλη πλευρά και η Gazprom αρνειται ότι συζητά με τη Βουλγαρία την επανέναρξη του έργου South Stream παρά εξετάζονται μόνο οι δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Όπως αναφέρει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, η δήλωση έγινε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την ιδέα της επανάληψης του έργου. 

Μια ημέρα νωρίτερα έγκυρη βουλγαρική εφημερίδα ανέφερε ότι τους τελευταίους δύο μήνες βουλγαρική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει τις συνομιλίες με την Gazprom να επιμηκυνθεί, μέσω Βουλγαρίας, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μετά τη διακοπή του εφοδιασμού από τον διαβαλκανικό αγωγό (μέσω Ουκρανίας και Ρουμανίας), το οποίο πιθανότατα θα συμβεί το 2019 με την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την κατασκευή νέων διακλαδώσεων αγωγών από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία ή μέσω ενός νέου αγωγού κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος θα καταλήγει στη Βάρνα, με ετήσιο δυναμικό 15,67 δις κ.μ.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours