Αστυνομικές δυνάμεις με θωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Κοινοβούλιο, ενόψει των διαμαρτυριών για πέμπτη συνεχή ημέρα για την αλλαγή του ονόματος, αναφέρει το πρακτορείο MakFax.

Στη χθεσινή διαμαρτυρία όπου εκδηλώθηκαν βιαιότητες στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών χρησιμοποιήθηκαν αρκετές βόμβες κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να διαλυθεί το οργισμένο πλήθος, όπως σημειώνεται.

Οι διαδηλωτές χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, κατέστρεψαν καφετέριες, έκαψαν αυτοκίνητα και έριξαν δακρυγόνα και σε απάντηση η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία.

Η Γενική Εισαγγελία άρχισε έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της περασμένης νύχτας μπροστά στο Κοινοβούλιο, όπου τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί και δεκάδες άλλοι ζήτησαν ιατρική βοήθεια. Όπως αναφέρθηκε συνελήφθησαν συνολικά 26 διαδηλωτές.

Αύριο Τρίτη αρχίζει στην Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, με την ψηφοφορία να αναμένεται την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης δήλωσε πως το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την συμφωνία, η οποία αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», και συνεπώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο MIA πως η συζήτηση θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, με την ψηφοφορία να αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής.

Νωρίτερα πάντως υπήρχαν πληροφορίες πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατάθεση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, που θα σήμαινε πως η ψηφοφορία θα λάμβανε χώρα την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ διαθέτει οριακή πλειοψηφία στο 120μελές κοινοβούλιο. Στην συνέχεια η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να κυρώσει το νομοσχέδιο.

Η Βουλή μπορεί ωστόσο να παρακάμψει το προεδρικό βέτο με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Ζάεφ έχει δεσμευθεί πως εν συνεχεία η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Εάν ο λαός εγκρίνει τις αλλαγές, η Βουλή θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση για την αντικατάσταση του ονόματος και την απάλειψη άρθρων που περιλαμβάνουν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος ωστόσο απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, με τον κ. Ζάεφ να βασίζεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ώστε να πιέσει πολιτικά μέρος της αντιπολίτευσης ώστε να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Εφόσον όλα αυτά τα στάδια ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours