Σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των χημικών όπλων αλλά και νέα πηγή εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σηματοδοτεί η απόκτηση νέων εξουσιών του Οργανισμού για τη Απαγόρευση χημικών όπλων ο οποίος πλέον θα μπορεί να υποδεικνύει τον υπεύθυνο των επιθέσεων με απαγορευμένα χημικά .

Σε ειδική συνεδρίαση, τα κράτη μέλη του ΟΑΧΟ ψήφισαν υπέρ μιας βρετανικής πρότασης με 82 ψήφους υπέρ έναντι 24 κατά, επιτυγχάνοντας εύκολα την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας:«Έχουμε δει μια πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Συρία στο Σόλσμπερι και αλλού ... Το ταμπού ενάντια στη χρήση αυτών των όπλων καταρρέει και σήμερα ο ΟΑΧΟ δεν έχει μόνο την εξουσία να πει ότι χρησιμοποιήηθηκαν χημικά όπλα, αλλά μπορεί επίσης να δείξει με το δάκτυλο ποιος το έκανε ».

Για τον Αλεξάντερ Σούλγκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ολλανδία και στον ΟΑΧΟ:«Κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει άλλο διεθνές σώμα, εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα επιλύει αυτά τα ζητήματα - το ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις, τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης γενικά, την επιβολή κυρώσεων κ.ο.κ

Αν και η χρήση χημικών όπλων είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η διάδοσή τους αυξάνεται μετά την επανειλημμένη χρήση τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, αλλά και στο Ιράκ και τη Μαλαισία.ΑΜΕΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Ρωσία «δεν αναγνωρίζει» την ενίσχυση των εξουσιών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος πλέον θα έχει δικαίωμα να προσδιορίζει ποιος έκανε χρήση αυτών των όπλων, κυρίως στη Συρία, δήλωσε Ρώσος ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος διερωτήθηκε για το μέλλον του οργανισμού.

«Φυσικά, δεν αναγνωρίζουμε ως νόμιμες τις δραστηριότητες αυτού του αυτοαποκαλούμενου μηχανισμού διαιτησίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας κεκλεισμένων των θυρών στη Χάγη, την έδρα του ΟΑΧΟ, 82 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Βρετανία με τη στήριξη της Γαλλίας και των ΗΠΑ και 24 κατά.

«Ο ΟΑΧΟ πλέον έχει μια επιπλέον κρίσιμη εξουσία, όχι μόνο να ελέγχει τη χρήση των χημικών όπλων, αλλά και να προσδιορίζει την οργάνωση ή το κράτος» που ευθύνονται για αυτή, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η Συρία, η οποία κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ήταν ιδιαιτέρως εχθρική σε αυτή την εξέλιξη, όπως και η σύμμαχός της, η Ρωσία, που επεμβαίνει στρατιωτικά υπέρ του κυβερνητικού στρατού από το 2015.

Αυτή η απόφαση «επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στη σύμβαση και τον ΟΑΧΟ», κατήγγειλε ο Ριαμπκόφ, προβλέποντας ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις».

«Οι προοπτικές και το μέλλον της σύμβασης αυτής καθίστανται απρόβλεπτα», σχολίασε.

Μετά την ψηφοφορία ο Ρώσος πρεσβευτής στη Χάγη Αλεξάντρ Σουλγκίν συνέκρινε τον ΟΑΧΟ με τον Τιτανικό «που βυθίζεται». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η χώρα του να αποχωρήσει από τον οργανισμό, ο Σουλγκίν απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours