Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε αρκετές μεγάλες πόλεις του Ιράν. Σημαντικός αριθμός διαδηλωτών διαμαρτύρεται αρχικά για την αύξηση των τιμών, την οικονομική ασφυξία και υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας και οργής για τον θρησκευτικό νόμο, τις κυβερνητικές πολιτικές και την πτώση του ιρανικού νομίσματος.


Το νόμισμα του Ιράν (RIAL) έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες έναντι του δολαρίου, ξεσηκώνοντας χιλιάδες Ιρανούς οι οποίοι διαμαρτύρονται μπροστά στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους της Τεχεράνης.

Οι διαδηλωτές επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης να εστιάζει σε εξωτερικά θέματα, παρά σε σοβαρά εσωτερικά.

Από την άλλη το ιρανικό καθεστώς κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ότι έχουν ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο κατά του Ιραν.

Σε τηλεοπτική του ομιλία τη Δευτέρα το βράδυ 25.6.2018, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας.

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να νικήσουν το έθνος μας, οι εχθροί μας δεν είναι σε θέση να μας κάνουν να γονατίσουμε", δήλωσε ο Ρουχάνι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει "ψυχολογικό, οικονομικό και πολιτικό πόλεμο" στο Ιράν.

Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι συγκρούονται με την αστυνομία, καθώς οι έμποροι στο φημισμένο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης κλείνουν τα καταστήματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 


Οι έμποροι του φημισμένου Μεγάλου Παζαριού της Τεχεράνης διαδραματίζουν ιστορικά έναν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του Ιράν.

Για παράδειγμα, η ομάδα αυτή των εμπόρων το 1979, ασκούσε μεγάλη επιρροή στην ιρανική πολιτική , όταν υποστήριξε οικονομικά την εξέγερση εναντίον του Σάχη φέρνοντας στη συνέχεια στην εξουσία τον Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Το σύνθημα που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα στις διαδηλώσεις του Ιράν ήταν "Θάνατος στο Ισραήλ" και "Θάνατος στην Αμερική". Οι διαδηλώσεις της περασμένης Δευτέρας όμως ήταν διαφορετικές.

Και αυτό διότι σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στο YouTube,  χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές φωνάζουν «Θάνατος στην Παλαιστίνη» και «Θάνατος στη Συρία», προφανώς αναφερόμενοι στη στρατιωτική συμμαχία του Ιράν με τη Συρία και στη χρηματοδότηση της "τρομοκρατικής" ομάδας Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Επίσης κάποια βίντεο δείχνουν Ιρανούς διαδηλωτές να φωνάζουν «Θάνατος στον Δικτάτορα» απευθυνόμενοι στον Πέρση πολιτικό και πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ρουχάνι.
Σύμφωνα με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι περισσότερες ιρανικές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, οι τιμές του γάλακτος, των αυγών, του κρέατος, του ψωμιού έχουν πάει στα ύψη, την ώρα που ο ιρανικός λαός βλέπει την κυβέρνησή του να επενδύει εκατομμύρια δολάρια σε δαπανηρές περιφερειακές διαμάχες σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη έτσι ώστε να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή της, την ίδια ώρα που οι Ιρανοί πεινούν.

Τα παραπάνω κατά σύμπτωση έρχεται να επιβεβαιώσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου  μια ημέρα μετά τις ταραχές της περασμένης Δευτέρας και αναφερόμενος σε διάγγελμα του στους εξεγερμένους είπε ότι:

«Το Ιράν έχει πολλά προβλήματα - ατμοσφαιρική ρύπανση, έλλειψη νερού, σπαταλά δισεκατομμύρια στην τρομοκρατία. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί εάν η ιρανική κυβέρνηση, αντί να σπαταλάει χρήματα στη Συρία, στην Υεμένη και σε περιττούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, αρχίσει να επενδύει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων

Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή το Ιράν εισέρχεται σε περιπέτειες, ο αθόρυβος οικονομικός πόλεμος από ΗΠΑ- Ισραήλ, η άσκηση πίεσης στο καθεστώς του Ιράν ώστε να απομακρυνθεί από τη Σύρια, δείχνουν ότι μια μεγάλη εσωτερική αναταραχή είναι προ των πυλών στη χώρα αυτή.

Οι πιέσεις που δέχεται, ιδιαίτερα η οικονομική , σε συνδυασμό με την Ισραηλινή προπαγάνδα, είναι η συνταγή που θα φέρει αντιμέτωπο το καθεστώς του Ιράν με την κοινωνία και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ιστορικά τουλάχιστον, βλέπουμε ότι προετοιμάζεται ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης.

Παρόμοιες διαδηλώσεις, έγιναν και στα τέλη του 2017, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η Ιρανική Άνοιξη, μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης που δεν άντεξε στον χρόνο.

Όμως , όσο βαθαίνει η κρίση στο εσωτερικό του Ιράν, όσο οι τιμές στα αγαθά ανεβαίνουν, όσο τα πνεύματα θα οξύνονται, όσο πιο βίαιες θα είναι οι συγκεντρώσεις...όσο ακούμε συνθήματα όπως "Θάνατος στον Δικτάτορα",  τόσο πιο κοντά θα βρίσκεται το Ιράν στο χάος... άλλο ένα χάος με την ευγενική χορηγία της Δύσης.


Ministy of truth
Rick
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours