Για μία λύση «που δεν είναι η καλύτερη δυνατή», αλλά που έτσι «αποφύγαμε σειρά κινδύνων» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τη συμφωνία με τη Γερμανία.

 Επιπλέον ανακοίνωσε ότι παγώνει η αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Για αντιπαράθεση στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν «ευρωπαϊκή συλλογική λύση» και αυτών που επιλέγουν την «περιχαράκωση» και τις «μονομερείς ενέργειες» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη Συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση με Γερμανία και Ισπανία για το μεταναστευτικό.

Στο τέλος, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων». Όπως εξήγησε, η Ελλάδα προχώρησε «σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία» με τη Γερμανία, προκειμένου να δημιουργηθεί «ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών».


Παράλληλα, δήλωσε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προχωρήσει η κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε αρχικά τα όσα αποφεύχθησαν και κατόπιν στάθηκε στα «κέρδη» για την ελληνική πλευρά.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αποφύγαμε να υπάρξει απόφαση για επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων φτάνουν στην κεντρική Μεσόγειο. Απετράπη, επίσης, «να μετατεθεί στις καλένδες» η αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς και να επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι στην Κεντρική Ευρώπη και να δημιουργηθεί ένα de facto «μικρό δυτικοευρωπαικό Schengen».

Αναφερόμενος στα όσα κέρδισε η Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τα εξής:

— Συμφωνία για την «ολοκληρωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», όσον αφορά στις σχέσεις με τρίτες χώρες, στη διαχείριση των συνόρων και τέλος στον τρόπο εσωτερικής αντιμετώπισης του ζητήματος με τρόπο που θα βασίζεται «στις αξίες και τις αρχές μας».

— Ειδική αναφορά στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία και χορήγηση της δεύτερης δόσης των χρημάτων στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες. Υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα που είχε αναστείλει καθώς και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

— Καθιέρωση κέντρων υποδοχής (hot-spot) σε ευρωπαϊκές χώρες που θα επεξεργάζονται αιτήσεις ασύλου ατόμων που εισέρχονται στην Ευρώπη.

— Η Συμφωνία του Δουβλίνου θα πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Αυστρία που αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου δε δείχνει την πρόθυμη. Ωστόσο, «οφείλει να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και τον Οκτώβριο να μας δείξει τα αποτέλεσμα της δουλειάς της», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

— Συνεργασία με χώρες της Αφρικής για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.

— Οι επιστροφές όσων η αίτηση ασύλου δεν έγινε δεκτή σε χώρες καταγωγής ή τρίτες χώρες, θα γίνονται στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα καθιερώσει η Κομισιόν.

Μιλώντας για τη συμφωνία με τη Γερμανία για την επιστροφή στη χώρα των αιτούντων ασύλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ροές στην πραγματικότητα θα είναι ελάχιστες καθώς η Γερμανία δεσμεύτηκε να ξεπαγώσει άμεσα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα και να εξετάσει εκατοντάδες άλλα. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «το συνολικό ισοζύγιο για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά θετικό» και έσπευσε να απορρίψει κατηγορηματικά τους υπολογισμούς που κάνουν όσοι κινδυνολογούν.

Ο πρωθυπουργός έδωσε και μία εικόνα από τα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε, αντίθετες με τις λύσεις που δόθηκαν στο μεταναστευτικό ήταν οι χώρες του Βίζεγκραντ μαζί με την Αυστρία. Ωστόσο, «ακόμη και η Ιταλία τάχθηκε στο τέλος με τις δικές μας θέσεις», τόνισε.

Αναφερθείς στο θέμα με την αύξηση του ΦΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρςα δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή να προχωρήσει η διαδικασία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αναιρεί την απόφαση για πέντε νησιά 
(Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Εξήγησε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, όπως επίσης χτες και σήμερα. Στο ερώτημα για πόσο καιρό θα διαρκέσει το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δε θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα, ενώ παρότι αναγνώρισε ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που αντιτίθενται στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, εκτίμησε ότι σύντομα θα υποχωρήσουν. «Δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours