Να προχωρήσει ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας ζήτησε ο Σταύρος Κοντονής εκτιμώντας ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.


Τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας προωθεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργών.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, εκτίμησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να τεθεί το θέμα του διαχωρισμού.

«Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα. Οι σχέσεις κράτους — Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για «ζήτημα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου» και μεγαλύτερης ελευθερίας στην Εκκλησία, πράγματα που όπως είπε «όλοι πρέπει να θέλουμε».

Υπέρ του διαχωρισμού τάχθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Κουίκ υποστήριξε ότι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας πρέπει «να είναι διακριτοί» καθώς «άλλη δουλειά κάνει ο ένας και άλλη ο άλλος». Αυτή είναι η προσωπική άποψη, είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει γίνει ακόμη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Υπέρ του διαχωρισμού τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι οι συνθήκες «δεν έχουμε ωριμάσει απλώς, αλλά κάτι παραπάνω».

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το θέμα του διαχωρισμού είναι αναγκαίο να προχωρήσει, καθώς «περιλαμβάνεται και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση». Συνιστά, όπως είπε «στοιχειώδη αστικό εκσυγχρονισμό που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα έχει μείνει πίσω».

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την εκκλησία και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια «μέση οδός».

Ο κ. Κυρίτσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το θέμα του διαχωρισμού ανοίγει για λόγους «αποπροσανατολισμού» από τη συμφωνία με το Σκοπιανό, σχολιάζοντας ότι είναι σημαντικότερο θέμα από την ονομασία της πΓΔΜ.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours