Αποφασισμένος να καταδείξει πως το Ιράν συνιστά διαρκή απειλή όχι μόνο για τη χώρα του αλλά και για τη Μέση Ανατολή συνολικά καθώς και για τη Δύση εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή του περιοδεία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου.


Είχε τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και την Τετάρτη στο Λονδίνο συναντήθηκε με τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.


Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή του περιοδεία,  ζήτησε τη διαμόρφωση μιας "ευρείας διεθνούς συμφωνίας" που θα απαιτούσε από το Ιράν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία ήταν το κύριο θέμα της πρόσφατης περιοδείας του στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη ο Νετανιάοχυ δήλωσε ότι: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με τον κύριο στόχο που ανέφερα, δηλαδή τη διαμόρφωση μιας ευρείας διεθνούς συμφωνίας που θα απαιτεί από το Ιράν να εγκαταλείψει τη Συρία, όλη τη Συρία. Αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού μου στην Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ".

"Αν και η αποχώρηση του Ιράν από τη Συρία είναι μια μακρά διαδικασία, πιστεύω ότι εάν ορίσεις ένα στόχο και ξέρεις πού πηγαίνεις, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να τον επιτύχεις ", πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στο Λονδίνο μίλησε για την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική του δύναμη για να εξουδετερώσει την εχθρική παρουσία του Ιράν στα βόρεια σύνορά του. 

"Νομίζω ότι αυτό έγινε κατανοητό και έγινε δεκτό από τους ηγέτες των χωρών αυτών".


Να σημειώσουμε έδω ότι, την ώρα που ο Νετανιάχου περιόδευε στην Ευρώπη, η Τεχεράνη ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό μηχανών φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου. 

Η συμφωνία του 2015 προβλέπει εμπλουτισμό έως 3,67% που επαρκεί για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά όχι για βόμβες για τις οποίες χρειάζεται εμπλουτισμός έως 90%.με στοιχεία από almasdarnews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours