Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο  καταδικάζει το Ισραήλ για χρήση «υπερβολικής βίας» κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα. 


Παράληλλα, μια αμερικανική τροπολογία για καταδίκη της Χαμάς δεν είχε την απαραίτητη υποστήριξη και απορρίφθηκε.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ καταδικάζει το Ισραήλ για "υπερβολική χρήση βίας" κατά παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας και ζητεί την "προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού" στη Γάζα. 

Εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ και οκτώ ψήφους κατά με 45 αποχές.

Η τροπολογία που προτάθηκε από την απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ , Νίκι Χάιλυ, καταδίκαζε τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται πίσω από την εκλεγμένη κυβέρνηση στη Γάζα, για την εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ.

Η τροπολογία έλαβε 62 ψήφους υπέρ, με 58 κράτη να αντιτίθενται και 42 να απέχουν. Χρειαζόταν όμως η πλειοψηφία των δύο τρίτων για να περάσει, οπότε δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό ψήφισμα.


 Σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτά που εγκρίθηκαν στη Γενική Συνέλευση είναι μη δεσμευτικά. Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασε το εγκριθέν ψήφισμα.

"Το ψήφισμα είναι μονόπλευρο, δεν κάνει καμία αναφορά στη Χαμάς, η οποία προκαλεί συνήθως βία", δήλωσε η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, προσθέτοντας ότι "αυτό που  κάνει τη Γάζα να διαφέρει είναι ότι η επίθεση στο Ισραήλ είναι το αγαπημένο τους πολιτικό άθλημα".

Ο ισραηλινός πρεσβευτής, Ντάνι Ντάνον, αντέδρασε στο ψήφισμα κάνοντας λόγο για  «ενδυνάμωση της Χαμάς» και κατηγόρησε τις χώρες που το  υποστηρίζουν ότι «συνωμοτουν με μία τρομοκρατική οργάνωση». «Έχω ένα απλό μήνυμα για όσους υποστηρίζουν αυτό το ψήφισμα. Είστε τα πυρομαχικά για τα όπλα της Χαμάς, είστε οι κεφαλές για τους πυραύλους της ", είπε.

Τέλος, ο παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε οτι "Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ενόψει των πιο βίαιων εγκλημάτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται συστηματικά κατά του λαού μας".

rt.com


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours