Με τα χρονικά περιθώρια για χρηματοδοτική ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα να έχουν σχεδόν εξαντληθεί, οι εταίροι εξετάζουν ενεργά εναλλακτικές οδούς για την εμπλοκή του οργανισμού στις αποφάσεις για την βιωσιμότητα του χρέους.Την Πέμπτη στο Παρίσι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τους «Financial Times», μετά τις ατελέσφορες συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους, που έλαβαν χώρα στον Καναδά το Σαββατοκύριακο.

Με τα χρονικά περιθώρια για χρηματοδοτική ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα να έχουν σχεδόν εξαντληθεί, οι εταίροι εξετάζουν ενεργά εναλλακτικές οδούς για την εμπλοκή του οργανισμού στις αποφάσεις για την βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους FT.

Οι επαφές των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με την διευθύντρια του ΔΝΤ στον Καναδά δεν γεφύρωσαν τις διαφορές στο θέμα του χρέους, αν και το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές έχει μειωθεί, σύμφωνα με πηγές των FT.

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα κορυφωθούν στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Θα έχει προηγηθεί η σύνοδος κορυφής του G7, που αρχίζει στις 8 Ιουνίου, και στο περιθώριό της δεν αποκλείεται να τεθεί το ελληνικό ζήτημα.

Επί του παρόντος το ΔΝΤ συμμετέχει μόνον επί της αρχής στο Μνημόνιο και δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζει για την Ελλάδα εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν μέτρα ελάφρυνσης που θα εγγυώνται την βιωσιμότητα του χρέους.

Μολονότι το ποσό που προσφέρει το ΔΝΤ είναι μικρό και δεν είναι απαραίτητο για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι θέλουν την «σφραγίδα» του οργανισμού για το χρέος ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδος της χώρας μας στις αγορές ομολόγων.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ ζητά μεγάλη επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και αυτόματη λειτουργία του μηχανισμού που θα συνδέει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη. Η Γερμανία, στον αντίποδα, ζητά πολιτικές προϋποθέσεις και τακτικούς ελέγχους για να παράσχει τόσο βαθιά ελάφρυνση.

Βάσει των κανονισμών του, το ΔΝΤ απαιτεί την ολοκλήρωση τουλάχιστον μίας αξιολόγησης προκειμένου να ενταχθεί πλήρως σε πρόγραμμα – που συνήθως ισοδυναμεί με τρεις μήνες – κάτι που πλέον φαντάζει δύσκολο καθότι το πρόγραμμα εκπνέει στα τέλη Αυγούστου.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours