Αν το κίνημα της Χεζμπολάχ δεν ήταν παρόν στη Συρία, οι μαχητές του Ντάες θα είχαν φθάσει στον Λίβανο, δήλωσε Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι.

"Όσο για τη Χεζμπολάχ, είναι εκεί για στη δική της χώρα, γιατί αν δεν υπήρχε εκεί η Χεζμπολάχ [στη Συρία], η Νταες θα ήταν εδώ [στον Λίβανο]", δήλωσε ο Μπέρι.

Ο
πρόεδρος του κοινοβουλίου σημείωσε ότι ο Λίβανος και η Συρία είναι «σαν δίδυμες χώρες», καθώς σχεδόν 1,5 εκατομμύρια Σύροι διαμένουν στο Λίβανο. "Δεν τους θεωρούμε ξένους... όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία επηρεάζουν και τον Λίβανο", τόνισε ο Μπέρι.

Το Λιβανέζικο σιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ και το Ιράν δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη Συρία μέχρι να απελευθερωθεί πλήρως η χώρα από τους τρομοκράτες και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητά της, δήλωσε ο Ναμπίχ Μπέρι στον Sputnik.

Ο Λιβανέζος 
πρόεδρος του κοινοβουλίου σημείωσε ότι τα ιρανικά στρατεύματα ήταν παρόντα στη Συρία κατόπιν αιτήματος της ηγεσίας της Συρίας, όπως και οι Ρωσικές Αεροναυτικές Δυνάμεις, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απαίτησαν την αποχώρηση της Χεζμπολάχ και του Ιράν, ανέπτυξαν τα στρατεύματά τους στη χώρα δίχως την άδεια της συριακής κυβέρνησης. 

"[Οι δυνάμεις μας δεν θα αποσυρθούν] έως ότου απελευθερωθεί η Συρία και αποκτήσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα", δήλωσε ο Μπέρι. 

Η συριακή κρίση δεν μπορεί να διευθετηθεί δίχως διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και ενός από τα κράτη της ΕΕ, δήλωσε ο Μπέρι.

"Πιστεύω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και τουλάχιστον μιας ευρωπαϊκής χώρας, είτε πρόκειται για τη Γαλλία είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον να επιλυθεί η συριακή κρίση ... δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή δίχως τη συμφωνία μεταξύ αυτών των μερών ", δήλωσε ο Μπέρι.

 Επίσης ο Μπέρι διέψευσε ότι η Γαλλία  έχει ζητήσει από το Λίβανο να μεσολαβήσει στη διοργάνωση συνομιλιών μεταξύ των περιφερειακών κρατών για τη Συρία.

"Ο Λίβανος δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτό το θέμα, φυσικά μπορεί να επωφεληθεί από μια γενική συμφωνία στη Συρία, αλλά δεν μπορεί να την επιβάλει."

Στα τέλη Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Δαμασκό, καθώς και με την αντιπολίτευση και όλες τις περιφερειακές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή ήταν απαραίτητη για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη Συρία.


sputniknews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours