Κάτι ξέρουν παραπάνω οι Σουηδοί και δεν μας το λένε ή ίσως μας το λένε με πλάγιο τρόπο.

Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Σουηδία κάλεσε ολόκληρη τη δύναμη της Εθνικής της Φρουράς - 22.000 εφέδρους - για συμμετοχή σε ασκήσεις του σουηδικού στρατού.

Οι ασκήσεις, όπως ισχυρίζονται Σουηδοί αξιωματικοί, υποτίθεται ότι ενισχύουν τις «αμυντικές και επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας».

Οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, σηματοδότησαν την Εθνική Ημέρα της Σουηδίας που εορτάστηκε στις 6 Ιουνίου.


Ο ανώτατος Σουηδός στρατιωτικός διοικητής, Μίκαελ Μπίντεν, δήλωσε ότι «η αποστολή μας είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της Σουηδίας και η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων μας. Δοκιμάζουμε τη δυνατότητα κινητοποίησης για περίπου το ήμισυ της δύναμής μας, κάτι που έχουμε να κάνουμε από το 1975».

Το βασικό καθήκον της Σουηδικής Εθνικής Φρουράς είναι να εκπληρώσει δευτερεύοντες στρατιωτικούς ρόλους, όπως η περιπολία και η φύλαξη σημαντικών στρατιωτικών υποδομών, ενώ ο Σουηδικός στρατός θα μάχεται τον εχθρό στις πρώτες γραμμές του μετώπου. 


Οι ένοπλοι Σουηδοί στρατιώτες θεάθηκαν στους δρόμους της χώρας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, να φυλάνε στρατηγικά σημεία της πόλης.
Ενώ η συμμετοχή στις ασκήσεις είναι εθελοντική, ο στρατός εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον το ήμισυ των εφέδρων θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα. 

Η ονομαστική ισχύς της Εθνικής Φρουράς είναι 22.000 άτομα.

Ο διοικητής της δύναμης των εφέδρων, στρατηγός Roland Ekenberg, δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλο «σεβασμό για τους ανθρώπους που εθελοντικά επιλέγουν να συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση».

Εκτός από τους Σουηδούς Εφέδρους, ένα άλλο "λείψανο" της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ξεσκονίστηκε τον Μάιο στη Σουηδία, όταν η χώρα ανατύπωσε και εξέδωσε ενα φυλλάδιο, που ονομάστηκε «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος», δίνοντας συμβουλές για το πώς οι πολίτες θα έχουν καθαρό νερό, πώς θα αντιλαμβάνονται την προπαγάνδα, πώς θα βρίσκουν καταφύγια σε βομβαρδισμούς, υπενθυμίζοντας στους Σουηδούς ότι έχουν καθήκον να δράσουν εάν απειληθεί η χώρα τους. 


«Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από μια άλλη χώρα, δεν θα το βάλουμε κάτω ποτέ» είναι γραμμένο στο φυλλάδιο. «Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση θα παύσει θα είναι ψεύτικες».


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Σουηδία φιλοξένησε στο έδαφος της την άσκηση Aurora 17, η οποία ήταν διάρκειας τριών εβδομάδων, από τις 11 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και συμμετείχαν στρατεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θεωρεί τον εαυτό της ως "ουδέτερη" χώρα.Ωστόσο, η περσινή ΝΑΤΟική άσκηση, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε σε σουηδικό έδαφος εδώ και 20 χρόνια.


Με στοιχεία από rt.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours