© M. Popow/ Global Look PressΟ Αμερικανο-ούγγρος εκατομμυριούχος και "φιλάνθρωπος" Τζωρτζ Σόρος, αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για παρέμβαση στη βρετανική πολιτική, ,μετά και την ανακοίνωση του ότι υποστηρίζει την προσπάθεια προώθησης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος εντός ενός έτους για να αποτραπεί το Brexit .

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής που διοργάνωσε το think-tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ο Αμερικανός-ούγγρος χρηματιστής δήλωσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή κρίση», αλλά ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν εκ νέου για οποιαδήποτε τελική συμφωνία για το Brexit, για το αν θα παραμείνουν στην ΕΕ υπό τους ισχύοντες όρους.

Ο Σόρος έχει επικριθεί έντονα για τις δωρεές του ύψους άνω των £ 800.000 (1.062.000 δολαρίων) σε εκστρατείες υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο βρετανικό δημοψήφισμα το 2016. Οι δωρεές που έγιναν περιελάμβαναν £ 400,000 στη Best for Britain, ομάδα εκστρατείας που ίδρυσε η βρετανίδα επιχειραματίας Ζήνα Μίλερ, η οποία είχε καταγγείλει στα βρετανικά δικαστήρια την ενεργοποίηση του άρθρου 50 - την επιστολή που ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία Brexit - χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου, μια δικαστική μάχη που την κέρδισε. 

Όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής "Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια υπαρξιακή κρίση και η προσοχή της εκτρέπεται προς τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας διαχωρισμού της με τη Βρετανία. Αυτή η διαπραγμάτευση "χάνω -χάνεις" δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια διαπραγμάτευση win-win. Τελικά εναπόκειται στον βρετανό λαό να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Θα ήταν καλύτερο, ωστόσο, εάν είχαν λάβει την σωστή απόφαση νωρίτερα και όχι τώρα. Αυτός είναι ο στόχος μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Το καλύτερο για τη Βρετανία», την οποία υποστηρίζω."

Κια συνέχισε λέγοντας "Η κίνηση 
 «Το καλύτερο για τη Βρετανία» αγωνίστηκε και βοήθησε να κερδηθεί μια ουσιαστική κοινοβουλευτική ψηφοφορία που περιλαμβάνει την επιλογή να μην αποχωρήσουμε καθόλου από την ΕΕ. Αυτό θα ήταν καλό για τη Βρετανία, αλλά θα έκανε καλό επίσης και στην Ευρώπη, αφού θα καταργούσε το Brexit και θα απέτρεπε τη δημιουργία μιας μεγάλης και δύσκολης τρύπας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αλλά το βρετανικό κοινό πρέπει να εκφράσει την υποστήριξή του στη δυνατότητα να έχει μία δεύτερη ευκαιρία με ένα πειστικό ποσοστό, ώστε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Ευρώπη ".

Ο δισεκατομμυριούχος είναι ήδη στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών, αφού ο πρώην ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες για την "πραγματικά αξιοσημείωτη" επίδραση του Σόρος στο Brexit. Οι παρατηρήσεις έγιναν μετά την αποκάλυψη ότι χρηματοδότησε με 18 δισεκατομμύρια δολάρια (12,97 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες) το ταμείο του ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας (Open Society fund). 

Ο Φάρατζ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρυσι 

 "Φοβούμαι ότι κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη διεθνής πολιτική συμπαιγνίας στην ιστορία. Όταν έδω μέσα μιλάμε γενικά για offshore χρήματα, όταν μιλάμε για σχέδια πολιτικής ανατροπής, όταν μιλάμε για συμπαιγνία, αναρωτιέμαι αν ψάχνουμε σε λάθος μέρη. Και το λέω αυτό, επειδή ο Τζωρτζ Σόρος πρόσφερε πρόσφατα 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα Ανοικτή Κοινωνία, το οποίο ασκεί καμπάνια υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων αλλά και τάσσεται στο πλευρό υπερεθνικών δομών, όπως είναι  η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η επιρροή του εδώ και στις Βρυξέλλες είναι πραγματικά αξιοσημείωτη ".

Να υπενθυμήσουμε ότι το Brexit έχει δρομολογηθεί να τεθεί σε ισχύ στις 29.3.2019 και ώρα 23.00.Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours