Στο εξής η Ινδία θα πληρώνει για το ιρανικό πετρέλαιο σε ρουπίες, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να παρακάμψουν την οικονομική πίεση των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, αναφέρουν πληροφορίες του Sputnik.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι πληρωμές για πετρέλαιο θα πραγματοποιηθούν μέσω της κρατικής τράπεζας UCO της Ινδίας, η οποία δεν έχει αμερικανική έκθεση. Οι χώρες συζητούν επίσης το σύστημα που μοιάζει με ανταλλαγή προκειμένου να αποφευχθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αναφέρει το Sputnik.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif είναι σε επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα την Ινδία, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, Sushma Swaraj.

"Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για μια περαιτέρω επέκταση των δεσμών στον τραπεζικό τομέα, την ενέργεια, το εμπόριο, την ασφάλιση, τη ναυτιλία, τη χρήση εθνικών νομισμάτων, τα έργα Chabahar και το σιδηροδρομικό δίκτυο Chabahar-Zahedan", δήλωσε ο Zarif.

Η Swaraj της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα θα αγνοήσει τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

"Η Ινδία θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και όχι με ειδικές κυρώσεις για κάθε χώρα", δήλωσε ο Swaraj.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία. Η Ινδία είχε αγορά-ρεκόρ 27,2 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου από την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού έτους, το οποίο έληξε τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για αύξηση 114% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours