Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος όσων ευρωπαϊκών εταιρειών συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν άφησαν ανοιχτό οι ΗΠΑ, στη σκιά της απόφασης για την απόσυρση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε «πιθανό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας μάλιστα πως μία τέτοια απόφαση «εξαρτάται από τη συμπεριφορά των άλλων κυβερνήσεων».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των «ψυχρών» σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδοκίμασαν εντόνως την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, τασσόμενες υπέρ της συνέχισης της ιρανικής συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Πομπέο εκτίμησε ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δύνανται να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η απόφαση για έξοδο από την πυρηνική συμφωνία δεν είχε ως στόχο την Ευρώπη.

«Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα προστατεύει τον κόσμο από την κακή συμπεριφορά του Ιράν» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Από την πλευρά του, χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε το 2015.

Παράλληλα, όμως, γνωστοποίησε τις προθέσεις του για την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος, σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης της συμφωνίας.

Ο ίδιος, πάντως, την προσεχή εβδομάδα, θα έχει σειρά διπλωματικών συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου χιλιάδες Ιρανοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας τόνισε, επίσης, ότι η αμερικανική πολιτική οδηγεί τη Μέση Ανατολή στο χάος, καταλογίζοντας στον Αμερικανό πρόεδρο άγνοια κινδύνου.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ σηματοδότησε την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στις νότιες περιοχές της Συρίας. Μάλιστα, το Ισραήλ ήταν από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες επικρότησαν την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στον αντίποδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταβάλλουν κάθε διπλωματική προσπάθεια, προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία του 2015 και να αποτραπεί μία νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

naftemporiki.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours