Ο συνταγματάρχης Ιγκόρ Τοκάρεφ, επικεφαλής της 12ης Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας , δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα ελέγχου των πυρηνικών δοκιμών, σημειώνουν την ύπαρξη βελτιωμένων μεθόδων για την απόκρυψη πυρηνικών εκρήξεων, οπότε η Ρωσική Ομοσπονδία στο εξής θα αναπτύσσει νέες μεθόδους για την παρακολούθηση τέτοιων γεγονότων.

Παραβιάζοντας τη "Συνθήκη για την μερική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών 
CTBTO",η οποία υπογράφηκε στη Μόσχα στις 5 Αυγούστου 1963, τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 1970 και συμμετέχουν 189 κράτη( πέντε εκ των οποίων αναγνωρίζονται ως πυρηνικά κράτη- Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα) τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, άρχισαν πλεόν να διεξάγουν υπόγειες πυρηνικές δοκιμές και οι εκρήξεις αυτές μπορούν να εντοπιστούν αποκλειστικά με σεισμική παρακολούθηση.

 "Είναι τεχνικά πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιες πυρηνικές δοκιμές και αυτές οι μέθοδοι είναι τώρα διαθέσιμες και βελτιώνονται ώστε να εντοπίζονται δύσκολα", δήλωσε ο Τόκαρεφ. 

Ο 
Τόκαρεφ ισχυρίστηκε ότι αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν μείωση της ισχύος των πυρηνικών φορτίων, δοκιμές σε υλικά που μειώνουν την ένταση των σεισμικών κυμάτων, δοκιμές που πραγματοποιούνται σε μεγάλα βάθη, δοκιμές επάνω στις σεισμικές ζώνες, όπου η παρακολούθηση είναι δύσκολη, κλπ.
Η Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών 
CTBTO , η οποία ολοκληρώθηκε το 1996 και επικυρώθηκε από 166 χώρες, παρέχει μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών ή άλλων πυρηνικών εκρήξεων.

Ενώ οι πολιτικές και οι σχετιζόμενες με καταστροφές εφαρμογές των συστημάτων παρακολούθησης της CTBTO είναι εξαιρετικά χρήσιμες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο σκοπός της CTBT είναι η κατάργηση όλων των πυρηνικών δοκιμών.


Οι πυρηνικές δοκιμές έχουν μια μακρά ιστορία, που αρχίζει το 1945. Οι πυρηνικές εκρήξεις έχουν σημειωθεί σε όλα τα περιβάλλοντα: πάνω από το έδαφος, υπόγεια, υποθαλάσσια και στο διάστημα. Οι βόμβες έχουν εκραγεί στην κορυφή πύργων, σε φορτηγίδες, έχοντας ανυψωθεί με μπαλόνια, στην επιφάνεια της γης, κάτω από το νερό σε βάθος 600 μέτρων, υπόγεια σε βάθος άνω των 2400 μέτρων και σε οριζόντιες σήραγγες. Έχουν ριφθεί δοκιμαστικές βόμβες από αεροσκάφη και έχουν εκτοξευθεί με πυραύλους σε ύψος μέχρι 250 χιλιόμετρα μέσα στην ατμόσφαιρα.

Οι ατμοσφαιρικές δοκιμές απαγορεύτηκαν από τη Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών του 1963. Οι διαπραγματεύσεις, σε μεγάλο βαθμό, είχαν ανταποκριθεί στις σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το ραδιενεργό νέφος που δημιουργείται από τις ατμοσφαιρικές δοκιμές. 

Οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν και η Ινδία έγιναν συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, ενώ η Γαλλία και η Κίνα δεν έγιναν. Η Γαλλία πραγματοποίησε την τελευταία ατμοσφαιρική δοκιμή της το 1974 και η Κίνα το 1980.

Η CTBT είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα. Με τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών εμποδίζεται η ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων και η εμφάνιση περισσότερων κρατών με τέτοιο οπλοστάσιο. 

Να υπενθυμίσουμε οτι περυσι τον Ιούλιο, ο ΟΗΕ έφερε προς ψήφοφορία τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, η οποία εγκρίθηκε από Ηνωμένα Εθνη, όμως οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδικασία.Με πληροφορίες από
sputniknews.com
capital.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours