Οι διοικητές του Τάγματος Διεθνούς Ελευθερίας, Imira (αριστερά) και Bilhak (δεξιά), εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες της Ιρλανδίας στο σημερινό δημοψήφισμα.


Καθώς η Ιρλανδία προετοιμάζεται σήμερα για το δημοψήφισμα της 25ης Μαΐου, σχετικά με την κατάργηση της συνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει την ελεύθερη, ασφαλή και νόμιμη έκτρωση, οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Rojava, την κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της Συρίας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δικαίωμα επιλογής των γυναικών της Ιρλανδίας στην έκτρωση.

Με εξαίρεση το κράτος του Βατικανού και τη Μάλτα, η Ιρλανδία έχει τους πιο περιοριστικούς νόμους για την άμβλωση στην Ευρώπη. Ξεπερνά τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ στους περιορισμούς της όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στη υγεία του αναπαραγωγικού τούς συστήματος.

Δεδομένου ότι η Συρία έχει παρόμοιους περιορισμούς με την Ιρλανδία, έδωσαν συνέντευξη διάφοροι ακτιβιστές, εξεγερμένοι και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Rojava, αυτόνομη περιοχή της βόρειας Συρίας, όπου η άμβλωση είναι πλέον γεγονός, χάρη στη δημοκρατική και φεμινιστική επανάσταση που κατευθύνεται από τους Κούρδους.

Η Άννα Μπάρμπαρα, είναι Κούρδισα προερχόμενη από το τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα (
TKP-ML) που ακολουθεί τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και η οποία εντάχθηκε στην αντίσταση στην πόλη Κομπανί το 2014 και δραστηριοποιήθηκε παράλληλα στην κοινωνική προσφορά της Rojava.

Εξήγησε πως, για πολλές Κούρδισες γυναίκες, η κατάσταση στην Ιρλανδία τις οδήγησε στις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα αμβλώσεων στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια και οι οποίες ενημερώθηκαν από πληροφορίες ιρλανδων εθελοντών του  Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας, μια αριστερή διεθνιστική μονάδα
που πολεμα στο πλευρό των «Λαϊκών Μονάδων Προστασίας» στο Συριακό Εμφύλιο (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας-YPG- ένοπλη ομάδα που υπερασπίζεται την Επανάσταση της Rojava).

Η Άννα εξήγησε ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία τράβηξε την προσοχή των γυναικών στη Μέση Ανατολή, διότι έρχεται σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη εικόνα της Ευρώπης, μια αντίφαση ορατή και στους Ευρωπαίους συμμάχους οι οποίοι βλέπουν τα φτωχά δικαιώματα των γυναικών στη Μέση Ανατολή συχνά να κρύβονται πίσω από μια φιλελεύθερη πρόσοψη.

Ενώ η αποβολή ήταν νόμιμη στην Τουρκία, περιορίζεται από την κυβέρνηση του Ερντογάν (ΑΚΡ), με τον σημερινό πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ανακηρύσσει το 2012 ότι η έκτρωση είναι έγκλημα.

Ενάντια σε αυτή την απόφαση, υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση στην Τουρκία και στο Βόρειο Κουρδιστάν (Κουρδικές περιοχές εντός του τουρκικού κράτους), στις οποίες συμμετείχε και το κόμμα TKP-ML, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποχωρήσει στις προτάσεις για την απαγόρευση των αμβλώσεων ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού.

Όπως γίνεται και στην Ιρλανδία,όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και η άμβλωση είναι προσβάσιμη μόνο σε εκείνους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά και το οποίο η Άννα το περιγράφει ως "σκόπιμο μισογυνισμό" . Αυτό εχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη δυνατότητα έκτρωσης μέσω του τομέα της δημόσιας υγείας, καθιστώντας τις μοναδικές επιλογές της γυναίκας την ιδιωτική κλινική ή την έκτρωση στα κρυφά.

Η Άννα είπε ότι αυτό απεικονίζει "πώς ο καπιταλισμός ευδοκιμεί από τον μισογυνισμό και την πατριαρχία".

Επισήμως στη Συρία, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών είναι παρόμοια με την τρέχουσα κατάσταση στην Ιρλανδία - η άμβλωση επιτρέπεται μόνο όταν είναι απαραίτητο να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας.

Από την ανάπτυξη της αυτόνομης διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της υγειονομικής περίθαλψης στην περιφέρεια της Rojava, η άμβλωση έχει καταστεί προσιτή για όλες τις γυναίκες.

Η Μπέριταν, μια Γαλλίδα εθελοντής στις Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ, η μοναδική γυναικεία ομάδα που αγωνίζεται μαζί με το YPG) εξήγησε πως σε μια συντηρητική κουλτούρα στην οποία οι προγαμιαίες σχέσεις ήταν ακόμα ταμπού, παραμένει ένα χάσμα μεταξύ της φεμινιστικής ιδεολογίας του YPJ και της πραγματικότητας της καθημερινής ζωής.
Παρά τις πιθανότητες που ήταν εναντίων της , η επανάσταση της 
Rojava επέφερε τεράστια πρόοδο στην απελευθέρωση των γυναικών καθώς καταπολεμά μια συντηρητική, θρησκευτική και φεουδαρχική κουλτούρα.

Η επανάσταση προσφέρει μεγάλη ελπίδα για τα κινήματα απελευθέρωσης των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αλλά οι κούρδισες της 
Rojava παρακολουθούν προσεκτικά και το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας.

Η Άννα με τη σειρά της εξήγησε πώς η πατριαρχική καταπίεση στην Τουρκία είχε περιοριστεί από την αντίσταση των γυναικών. Είπε επίσης ότι οι γυναίκες του Κουρδιστάν "ελπίζουν για ένα Ναι [στο δημοψήφισμα] την Παρασκευή, το οποίο δεν θα ωφελήσει μόνο τις γυναίκες της Ιρλανδίας αλλά όλες τις γυναίκες του κόσμου!

Τα καπιταλιστικά κράτη είναι ενωμένα ενάντια στην απελευθέρωση των γυναικών. Οι γυναίκες πρέπει διεθνώς να ενωθούν όχι μόνο για την καταπολέμηση του καπιταλιστικού κράτους αλλά και για την πατριαρχική ηγεμονία.

"Μέχρις ότου απελευθερωθούν όλες οι γυναίκες, τα φυσικά τους σώματα και η συλλογική ταυτότητα των γυναικών θα παραμένουν καταπιεσμένα. Αν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν και υποστηρίζουν αυτόν τον αγώνα στη 
Rojava και άλλες παρόμοιες επαναστάσεις σήμερα, τα δικαιώματά μας θα αυξηθούν παντού.
Η πατριαρχική εξουσία δεν θα χαρίσει κανένα δικαίωμα δίχως αγώνα - έτσι λέμε: αγωνιστείτε!
"

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ greenleft.org.au
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours