Ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αποφάσισε να αφιερώσει την πρώτη του μεγάλη ομιλία για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, από την οποία οι ΗΠΑ πρόσφατα αποχώρησαν.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης αναμένεται να παρουσιάσει έναν νέο οδικό χάρτη για το Ιράν με σκοπό να εξασφαλίσει μια συμφωνία χωρίς τα "ελαττώματα" που επισημανε ο Προεδρος Τράμπ.

Στην ομιλία του «Μετά τη διαπραγμάτευση: Νέα στρατηγική για το Ιράν» στο ίδρυμα Heritage Foundation στην Ουάσινγκτον, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η πυρηνική συμφωνία του Ιράν απειλή την ασφάλεια του κόσμου λόγω των αδυναμιών της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η JCPOA το μόνο που κατάφερε είναι να καθυστερήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πρωτοφανή οικονομική πίεση στην Τεχεράνη μέσω κυρώσεων.

Ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στο Ιράν, δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να αλλάξει το τακτική το Ιράν. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι νέες κυρώσεις θα είναι οι "σκληροτερες στην ιστορία του" και θα καταστήσουν την Τεχεράνη να δίνει μάχη για να "κρατήσει την οικονομία της ζωντανή".

Ο Μάικ Πομπέο υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με το Πεντάγωνο για να «αποτρέψει την επιθετικότητα του Ιράν», να εντοπίσει Ιρανούς πράκτορες και τους συμμάχους τους και να τους «συντρίψει». Υποσχέθηκε επίσης να εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα.

Ο Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοικτή σε διάλογο τόσο με τους συμμάχους όσο και με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ περιέγραψε 12 αιτήματα για το Ιράν, με ένα από αυτά να είναι η απόσυρση όλων των δυνάμεών του από το έδαφος της Συρίας. Ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι η ανακούφιση από τις κυρώσεις θα έρθει μόνο με "απτές, αποδεδειγμένες και διατηρούμενες" αλλαγές στις πολιτικές της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη νέας συμφωνίας δεν είναι ο βασικός στόχος των ΗΠΑ, αλλά η "προστασία των Αμερικανών πολιτών".


sputniknews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours