Οι επιστήμονες της NASA δημοσίευσαν μια μελέτη που δείχνει ποιες περιοχές της Γης υποφέρουν από τη σοβαρότερη έλλειψη γλυκού νερού.

Σύμφωνα με την έκθεση της NASA, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη την περίοδο 2002 έως 2016, δύο από τις πιο άνυδρες περιοχές της Γης είναι τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Ένας από τους λόγους της έλλειψης νερού στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι η κατασκευή από την πλευρά της Τουρκίας πολλών φραγμάτων στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει κατασκευάσει 22 φράγματα τα τελευταία 30 χρόνια.

Όλα κινούνται προς το γεγονός ότι η χρήση των υδάτινων πόρων στη Μ. Ανατολή στο εγγύς μέλλον, θα γίνει και πάλι ένα από τα βασικά ζητήματα πολιτικής της περιφερειακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, Dursun Yildiz, «το κύριο πρόβλημα δεν είναι ότι τα τουρκικά φράγματα εμποδίζουν την ροή των υδάτων στην περιοχή, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες που έχουν αναδειχθεί στην υδροπολιτική της Μέσης Ανατολής».

«Οι παίχτες αυτοί που έχουν εισέλθει τελευταία στο παιχνίδι των υδάτινων αποθεμάτων είναι η κουρδική περιφερειακή διοίκηση του Ιράκ, το Ιράν και οι παίκτες που ορίζονται από τη Συρία και επιβαρύνουν το πρόβλημα λειψυδρίας στην περιοχή.»
Ο Yildiz συνέχισε λέγοντας ότι «το πετρέλαιο είναι ένας από τους θεμελιώδεις φυσικούς πόρους του πλανήτη και οι δύο φυσικοί πόροι, το νερό και η ενέργεια , μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας».

Μιλώντας για το αν το Ιράκ μπορεί να προσφέρει πετρελαίο στην Τουρκία με αντάλλαγμα το νερό, δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί:

«Αυτή είναι μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση. Το πετρέλαιο είναι ένας από τους θεμελιώδεις φυσικούς πόρους και οι δύο φυσικοί πόροι, το νερό και η ενέργεια, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας, δίνοντάς μια νέα ώθηση στις μεταξύ τους σχέσεις.»

Ο Yildiz είπε ότι 
«τελικά, η Μέση Ανατολή πρέπει να επιδείξει τη βούληση να αυτοδιαχειρίζεται τους πετρελαϊκούς και υδάτινους πόρους της. Η καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας θα οδηγήσει μόνο σε επιδείνωση του προβλήματος, καθώς αντιμετωπίζουμε μια περίοδο όπου, χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό μεταξύ των συμφερόντων μας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση στην κρίση των υδάτων».
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours