Οι εκλογές στο κοινοβούλιο του Λιβάνου διεξήχθησαν για πρώτη φορά από το 2009. Πάνω από 3,6 εκατομμύρια πολίτες άνω των 21 ετών συμπεριλήφθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους . Περίπου 976 υποψήφιοι έχουν διεκδίκησαν τις 128 έδρες.

Ο υπουργός ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε ότι τα υψηλά ποσοστά της Χεζμπολάχ που έλαβε στις σημερινές βουλευτικές, δείχνουν ότι το κράτος του Λιβάνου δεν έχει καμία διαφορά από τη 
σιιτική ομάδα που υποστηρίζει το Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει σε οποιονδήποτε μελλοντικό πόλεμο να κάνει κάποιο διαχωρισμό μεταξύ τους.

O υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε. από το Twitter- "Το Κράτος του Ισραήλ δεν θα κάνει καμία διάκριση μεταξύ του κυρίαρχου κράτους του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ και θα θεωρήσει τον Λίβανο υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενέργεια από το έδαφός του" .


Οι Λιβανέζοι πολίτες, για πρώτη φορά από το 2009, μπόρεσαν να ψηφίσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αφού το σημερινό κοινοβούλιο επέκτεινε την παραμονή του στην εξουσία τρεις φορές, με το πρόσχημα της πολιτικής αστάθειας.

Η Χεζμπολάχ είναι σιιτικό λιβανέζικο κίνημα που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και συμμετείχε σε αρκετές στρατιωτικές συγκρούσεις με το Ισραήλ. Η ομάδα υποστηρίζει επίσης τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασάντ, ο οποίος είναι εκπρόσωπος των Αλουιτών, μιας συριακής σιιτικής μειονότητας.

Το 2006 οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν στον Λίβανο ως αντίποινα για μια διασυνοριακή επιδρομή από τη Χεζμπολάχ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί Ισραηλινοί στρατιώτες και δύο όμηροι. Η επακόλουθη διένεξη διήρκεσε 34 ημέρες και τελείωσε με κατάπαυση του πυρός μετά από επέμβαση του ΟΗΕ. Ενώ τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν πει ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε άλλον έναν πόλεμο, έχουν επίσης πει ότι δεν θα διστάσουν εάν η άλλη πλευρά επιτεθεί.Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours