Η ΕΕ δεν μπορεί να σώσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν μετά την αποχώρηση των Η.Π.Α.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενεργήσει ανεξάρτητα για την πυρηνική συμφωνία", δήλωσε ο ταξίαρχος Χουσείν Σαλάμι, αναπληρωτής επικεφαλής των ιρανικών επαναστατικών φρουρών (IRGC), σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στη συμφωνία.

Ο Σαλάμι πρόσθεσε επίσης ότι οι εχθροί του Ιράν θέλουν να ασκήσουν πίεση στην χώρα επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις και ότι η "αντίσταση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των εχθρών και όχι δια μέσου της διπλωματίας".


Οι παραπάνω δηλώσεις έροχνται μετα τη δήλωση του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αμφέβαλε για την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε στις 8 Μαΐου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), μια διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε το 2015 από το Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κίνα, Τη Βρετανία, τη Γερμανία και την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. 

Για πολύ καιρό, ο Τράμπ ήταν ένας σκληρός αντίπαλος της συμφωνίας αυτής, λέγοντας ότι "δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη" και ότι είναι "ελαττωματική στον πυρήνα της".


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours