Τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συνάντηση Ντιμιτρόφ-Κοτζιά και πλέον το μόνο απομένει είναι να συμφωνηθεί η ονομασία η οποία θα είναι μεταξύ τρίών ονομάτων:

Το «Νέα Μακεδονία», το «Άνω Μακεδονία» και το «Μακεδονία του Βαρδάρη», που στα σλαβικά αποακλείται «Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια».

Η συνάντηση διήρκησε κάτι παραπάνω από επτά ώρες. Κατά την έξοδό τους, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών δεν δέχτηκαν να κάνουν δηλώσεις.

Η συνάντηση γίνεται υπό την πίεση Αμερικανών και Ευρωπαίων οι οποίοι σκέφτονται τα δικά τους συμφέροντα και αδιαφορούν για το άν η Ελλάδα θα εκχωρήσει τα ιστορικά δικαιώματα της Μακεδονίας.
Πιέζουν πάντως και τα Σκόπια να αποδεχτούν ένα όνομα για όλες τις χρήσεις καθώς εάν δεν υπάρξει λύση τότε τα Σκόπια θα μείνουν εκτός ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια και χωρίς ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Προειδοποίησαν και την Αθήνα ότι εάν δεν τηρήσει θετική στάση θα της επιρρίψουν την ευθύνη λες και πρόκειται για δική τους περιοχή και για την δικιά τους Ιστορία.
και
Τι σημαίνει ευθύνη; Ότι με πρώτη ευκαιρία κάπου θα μας προξενήσουν πρόβλημα οι «σύμμαχοι» και οι «εταίροι»

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν πυρετωδώς και οι τεχνικές ομάδες. Όπως, άλλωστε, εξήγησε ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη.

Το πρώτο - και κυριότερο - μέρος αφορά στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητούνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνικό επίπεδο.

Η ελληνική πλευρά δεν είχε κρύψει την επιθυμία της να είχαν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες χθες, έτσι ώστε να βγει λευκός καπνός από τον 15ο όροφο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αυτό δεν επετεύχθη. Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και δεύτερη μέρα, με τους τρείς άνδρες να προσέρχονται για τον δεύτερο γύρο στις 09:30 το πρωί (ώρα Αμερικής).Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για την συνάντηση που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία, καθώς θα κρίνει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Αυτό που κρίνεται ουσιαστικά είναι αν μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν οριστικά σε ένα όνομα κι αν οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να υιοθετήσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται και τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητες προκειμένου να μη ναυαγήσουν οι συζητήσεις.


 Η Αθήνα θεωρεί ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της γείτονας χώρας. Πράγματι, αυτός που είναι στριμωγμένος στην παρούφα φάση δεν είναι άλλος από τον Ζόραν Ζάεφ. Αν είχε την δυνατότητα επίλυσης των εσωτερικών του θεμάτων, θα είχε κλέισει τη συμφωνία προ πολλού. Για του λόγου του αληθές, ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη ο ίδιος δήλωσε «είμαστε κοντά στη λύση».

Ολα τα δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι δύο είναι τα ονόματα που «παίζουν»: το «Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία») παίζει για φαβορί, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το «Gorna (Upper) Macedonia» (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα Σκόπια δεν έχουν δώσει πράσινο φως για την συνταγματική αναθεώρηση. Βασικό επιχείρημα είναι ότι «δεν μπορεί να το περάσει από τη Βουλή». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη καμία πλευρά δεν φέρεται διατεθειμένη να αποχωρήσει πρώτη από τη διαπραγμάτευση αφού στόχος ειναι να μη χαθεί το μομέντουμ και να καταστεί εφικτή η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών.

Με λίγα λόγια, επιχειρείται να δημιουργηθούν συνθήκες σύγκλισης ακόμη και αν δεν υπάρχει τελική συμφωνία. Έστω και έτσι, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ώστε να πάρουν τα Σκόπια προσκλητήριο ένταξης από το ΝΑΤΟ.

pronews.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours