Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, τρία πλοία που συνδέονται με τον συνασπισμό «Flotilla Freedom» "Στολίσκος για την Ελευθερία" απέπλευαν από το Γκέτεμποργκ της Σουηδία την Τρίτη 15.5.2018 , με σκοπό να ταξιδέψουν στη Γάζα και να σπάσουν τον αποκλεισμό της από το Ισραήλ.

Του στόλου για την "Ελευθερία της Γάζας", ηγείται ένα αλιευτικό σκάφος με το όνομα Al-Awda (αραβική επιστροφή), το οποίο αναχώρησε από το νορβηγικό λιμάνι του Μπέργκεν στις 30 Απριλίου 2018. 


Επίσης, συμμετέχουν στην αποστολή τα πλοία,  Heria (αραβική ελευθερία) και το Maird, που ονομάστηκε έτσι από την Ιρλανδή ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μέιριντ Κόριγκαν, η οποία είναι μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης BDS(Boycott, Divestment and Sanctions) ένα κίνημα που προωθεί παγκοσμιώς διαφόρες μορφες μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.

Η 
Κόριγκαν, τον Ιούνιο του 2010, συμμετείχε στην νηοπομπή του κινήματος Free Gaza στο πλοίο με Ιρλανδική σημαία Rachel Corrie, τότε που οι Ισραηλινές αρχές είχαν  σκοτώσει εννέα ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Τις προσεχείς εβδομάδες, ένα τέταρτο πλοίο, που ονομάζεται "Παλαιστίνη", αναμένεται να ενταχθεί στον στολίσκο ο οποίος θα διέλθει μέσω των λιμένων της Δανίας, τη Γερμανίας και τις Κάτω Χώρες.

Το πλήρωμα, το οποίο αποτελείται από ακτιβιστές από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ακτιβιστών και από το Ισραήλ, θα αλλάξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Καναδά canadaboatgaza.org, ο στολίσκος αναμένεται να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας εντός 75 ημερών.

"Σε απάντηση στον βάρβαρο αποκλεισμό του Ισραήλ, εδώ και επτά χρόνια ο στολίσκος της Ελευθερίας έχει πραγματοποιήσει μη βίαιες και στοχευμένες ενέργειες με σκοπό την αύξηση ευαισθητοποίησης σε διεθνές επίπεδο και την άσκηση πιέσεων στη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό του αποκλεισμού", αναφέρει ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα.

"Σαλπάρουμε φέτος με στόχο ένα δίκαιο και καλύτερο μέλλον για την Παλαιστίνη ... Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στις κυβερνήσεις μας και να διαμαρτυρόμαστε για τη συνενοχή τους με τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας. Πλέουμε ξανά για να σταθούμε στο πλευρό των Παλαιστινίων της Γάζας, καθώς απαιτούν την ελευθερία τους και το δικαίωμά τους για ένα καλύτερο μέλλον στη γη τους ", συνεχίζει η ανάρτηση. 


Ένας από τους ακτιβιστές που συμμετέχουν στο στολίσκο θα είναι και η Yehudit Ilani, εκπρόσωπος της μοναδικής αραβικής καταγωγής βουλευτή του Ισραηλινού κοινοβουλίου, Χανίν Ζοαμπί, η οποία αναμένεται να επιβιβαστεί στο Al Awada.

Η Ilani ήταν επίσης μέρος του στολίσκου των γυναικών του 2016 που είχαν συλληφθεί και απελαθεί από τις Ισραηλινές αρχές.

Την Τρίτη το βράδυ, πριν ο στολίσκος σηκώσει άγκυρες από το Γκέτεμποργκ, πραγματοποιήθηκε τελετή αλληλεγγύης στη σουηδική πόλη με τη συμμετοχή εκατοντάδων αριστερών ακτιβιστών από τη Σκανδιναβία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία σηματοδότησε την αποπλεύση του στολίσκου.
Η τελετή συνέπεσε με την «Ημέρα της Νάκμπα», την «Ημέρα της Καταστροφής» που σηματοδοτεί την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948Η πολιτική που θα τηρήσει το Ισραήλ είναι να μην επιτρέψει την είσοδο του στολίσκου στη Γάζα.

Στο παρελθόν, το ναυτικό πήρε τον έλεγχο όλων των πλοίων που πλησίαζαν τη Λωρίδα της Γάζας. Υπήρχαν επίσης αναφορές για μυστηριώδεις "ατυχίες" που προκάλεσαν ζημιές στα πλοία που ήταν δεμένα στα ευρωπαϊκά λιμάνια και τα όποια είχαν στόχο να ξεκινήσουν ταξίδι με προορισμό την Παλαιστίνη. 


Το 2016, ένας γυναικείος στολίσκος-Zaytouna-Oliva- με προορισμό τη Γάζα, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Αζοντ από το ναυτικό του Ισραήλ και οι ξένοι ακτιβιστές συνελήφθησαν και απελάθηκαν. 
jpost.com


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours