Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, δήλωσε ότι λόγω της επιτυχίας των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Συρίας, τα ξένα στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος. 


Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την δική του απάντησή στις δηλώσεις αυτές του Ρώσου προέδρου:

"Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει το Ιράν να αποχωρήσει από τη Συρία, όσο θα υπάρχει η τρομοκρατία και η κυβέρνηση της Συρίας το επιθυμεί, το Ιράν θα είναι παρόν [στη Συρία]. Όσοι εισήλθαν στη χώρα χωρίς την άδεια των συριακών αρχών αυτοί θα πρέπει να φύγουν ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Bahram Kasemi.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, στις 17 Μαΐου ότι, λόγω της επιτυχημένης καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τον Συριακό Στρατό και της έναρξης της πολιτικής διαδικασίας , οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την Αραβική Δημοκρατία.

Όπως εξήγησε αργότερα ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, αρκετές ξένες ένοπλες δυνάμεις, που είναι σήμερα παρόντες στη Συρία, μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα κατά την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας, καθώς δεν έχουν νομική βάση για να παραμείνουν εκεί.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, δήλωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί ολόκληρο το ξένο σώμα από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και των λιβανικών δυνάμεων της Χεζμπολά, διευκρινίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο έδαφος της Συρίας όπως άλλωστε έχουν συμφωνήσει με τη Δαμασκό.

Αρκετές είναι οι μεγάλες δυνάμεις που είναι παρούσες στη Συρία και επιχειρούν μέσα από τον διεθνή συνασπισμό που βρίσκεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καταπολεμώντας (όπως ισχυρίζονται)τους τρομοκράτες της Daesh.

Οι αεροπορικές αυτές επιδρομές του συνασπισμού ξεκίνησαν στη χώρα το 2014 δίχως την έγκριση της Δαμασκού ή την έγκριση του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης σύμμαχοι με ορισμένες ένοπλες ομάδες Κούρδων , όπως είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις SDF. Αυτή τη στιγμή, στη Συρία έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τις δυνάμεις της SDF, οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί στην πόλη Μανμπίζ, στη βορειοανατολική Συρία, από τότε που απελευθερώθηκε από του μαχητές της Daesh δύο χρόνια πριν.


sputniknews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours