Το 2014 υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου κατά την διάρκεια των  επιχειρήσεων που διεξήγαγε ενάντια  εξεγερμένους ρωσόφωνους της Ντόνμπας.

Σε βίντεο- μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, το οποίο δημοσιεύτηκε στο κανάλι YouTube Open TV, ένας πρώην Ουκρανός στρατιωτικός ο Αλέξαντερ Μεντίνσκι, ισχυρίζεται ότι το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντόνμπας.

Ο Αλεξάντερ σκιαγραφεί τον Τράμπ ως ένα "πολιτικό που είναι ασυμβίβαστος με την εξάπλωση δηλητηριωδών στοιχείων και της χρήσης χημικών όπλων μαζικής καταστροφής"

Ο 
Μεντίνσκι, ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το καλοκαίρι του 2015, οι Ειδικές Δυνάμεις του Κιέβου (SOF) κατασχέσαν ένα χημικό εργαστήριο που χρησιμοποιούταν από το Εθελοντικό Τάγμα μαχητών της Ντονμπάς (ένοπλο τμήμα εθελοντών που μάχονταν υπέρ του Κιέβου) και το μετέφεραν στο Κίεβο στο τέλος του 2016 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε βάση του SOF.

Σύμφωνα με τον 
Μεντίνσκι, οι υπάλληλοι του εργαστήριου είχαν διαταχθεί να αναπτύξουν χημικούς παράγοντες για χρήση ενάντια στο ανθρώπινο δυναμικό του αντιπάλου και οι οποίοι αργότερα χρησιμοποιήθηκαν στη Ντονμπας.

"Είμαι έτοιμος να καταθέσω σε αμερικανικά δικαστήρια, στο FBI, την NSA και τη CIA σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τους στρατιωτικούς του Κιέβου", δήλωσε ο Medinsky, προσθέτοντας ότι ήταν έτοιμος να παράσχει λεπτομερέστερες πληροφορίες σε εκπροσώπους της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών .

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα δόγμα του SOF, το οποίο επιτρέπει τη χρήση δηλητηριωδών παραγόντων και εκρηκτικών, όχι μόνο εναντίον των μελών της ένοπλης οργάνωσης της Ντονμπας, αλλά και εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και δημόσιων ακτιβιστών, " οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο καθεστώς του Πέτρο Ποροσένκο.

"Σας ζητώ να δώσετε προσοχή σε όλα αυτά τα πράγματα. Σας ζητώ επίσης να ασκήσετε πιέσεις στο καθεστώς του Κιέβου και να αναλάβετε αποφασιστική δράση ενάντια στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον του δικού του λαού ", συμπέρανε ο 
Μεντίνσκι.

Ήδη τον Μάιο του 2015, οι ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετς (DPR) προειδοποίησαν ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να αρχίσει να αναπτύσσει χημικά όπλα τα οποία αργότερα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ρίχνοντας την ευθύνη στους  ρωσόφωνους αντάρτες του Ντόνετς.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντόνμπας πριν από τέσσερα χρόνια.

Το Κίεβο το 2014, ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά της Ουκρανίας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση που ανέλαβε τότε την εξουσία, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα.

Τον Φεβρουάριο του 2015, τα αντιμαχόμενα κόμματα υπέγραψαν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για να τερματίσουν τις μάχες στην περιοχή, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη και αμφότερα τα μέρη κατηγορούν το ένα το άλλο για τις παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours