Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια ομιλίας της Δευτέρας στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την εργατική πρωτομαγιά, απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε απάντηση για την επίθεση της Κυριακής σε βάση στη Συρία που σκότωσε πολλούς Ιρανούς στρατιώτες.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε μπροστά σε πλήθος " εργατών και επιχειρηματιών" από όλο το Ιράν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διχάσουν το μουσουλμανικό κόσμο.

"Οι ΗΠΑ υποκινούν τους Σαουδάραβες προκειμένου να δημιουργήσουν διαμάχες στην περιοχή μας, γιατί δεν υποκινούν τους Σιωνιστές; Επειδή θέλουν τους μουσουλμάνους να πολεμήσουν εναντίον μουσουλμάνων.

Την Κυριακή το βράδυ, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή εναντίον της 47ης Ταξιαρχίας του Συριακού Αραβικού Στρατού, μιας μονάδας αποτελούμενης από ιρανικές δυνάμεις και δυνάμεις από τη Χεζμπολάχ, έναν διεθνή στρατό με έδρα το Λίβανο που μάχεται μαζί με τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας. Η επίθεση έπληξε μια στρατιωτική βάση κάπου μεταξύ της Χάμα και τη Χόμς, σκοτώνοντας 18 Ιρανούς στρατιώτες.

Ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη έναν αξιωματούχο του συνασπισμού Ιράν-Χεζμπολάχ-Συρίας, δήλωσε ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και 11 Ιρανοί.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση κατά της 47ης Ταξιαρχίας και το Αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε ότι γνωρίζει για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις στην περιοχή. Ωστόσο, πολλοί από τους φιλοκυβερνητικούς κύκλους στη Συρία κατηγόρησαν ευθέως το Ισραήλ για τη διεξαγωγή των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Η επίθεση αυτή, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Ισραηλινού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη ότι το Ιράν έχει 80.000 σιίτες «εξτρεμιστές» υπό τη διοίκησή του στη Συρία και σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την επίθεση στην αεροπορική βάση της Συρίας T-4, όπου σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί.

Το Ισραήλ κατηγορήθηκε και για αυτή την επίθεση, πράγμα που οι ισραηλινές αρχές δεν επιβεβαίωσαν δημοσίως. 


Νωρίτερα σήμερα, ο Νετανιάχου κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Και μάλιστα ότι συνέχισε να διατηρεί και να διευρύνει τη γνώση του για τα πυρηνικά όπλα μετά την υπογραφή της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος με τη διεθνή κοινότητα.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μέσα από ένα… φαντασμαγορικό διάγγελμα, στο οποίο «πρωταγωνίστησαν» το power point και πολλές φωτογραφίες που σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρόεδρο, αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις πως η Τεχεράνη ψεύδεται για τα πυρηνικά.Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το μεγάλο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει τον εξοπλισμό χωρών που είναι εχθρικές προς το Ιράν. "Εάν αυτές οι χώρες είναι σκεφτούν με σοφία, δεν θα συμμετάσχουν σε μια σύγκρουση ενάντια στο Ιράν, αλλά αν μπουν στον πόλεμο με το Ιράν, σίγουρα θα καταστραφούν και θα ηττηθούν" και πρόσθεσε ότι . «Οι Αμερικανοί θέλουν να αποφύγουν το κόστος της αντιπαράθεσης με το σύστημα που δημιουργήθηκε μετά την Αραβική Άνοιξη».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, ο Χαμενεΐ δήλωσε: «Ανέφερα προηγουμένως, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας ενός άλλου προέδρου των ΗΠΑ, ο χρόνος του «χτυπάω και φεύγω» έχει παρέλθει ..τώρα λέω , εάν χτυπήσετε πρώτοι , θα απαντήσουμε. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν επιτεθούν, θα προχωρήσουμε σε ισχυρές αντεπιθέσεις. "

Ο Χαμενεΐ τόνισε τη συμβολή των εργαζομένων στη χώρα αρκετές φορές στην ομιλία του. Ανέφερε ότι σήμερα, ο πόλεμος εναντίον του Ιράν διεξάγεται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ - τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την έκδοση κυρώσεων - και ότι το Ιράν θα μπορούσε να αντισταθεί στον πόλεμο αυτό επενδύοντας στην οικονομία του και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν έντονη παρουσία σε όλο τον κόσμο, κάτι που έχει επιδεινώσει την κατάσταση της παγκόσμιας ασφαλείας.

"Για τον ίδιο λόγο, η παρουσία των ΗΠΑ στη Δυτική Ευρώπη πρέπει να εξαλειφθεί, όπως και πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή μας.

Αυτός ο οποίος θα πρέπει να απομακρυνθεί είναι οι ΗΠΑ και όχι η Ισλαμική Δημοκρατία. Είμαστε από την περιοχή αυτή. ο Περσικός Κόλπος είναι το σπίτι μας. Η Δυτική Ασία είναι το σπίτι μας ".


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours