Το γραφείο του προέδρου της πΓΔΜ,Γκιόργκι Ιβανόφ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν αποδέχεται λύση με erga omnes χρήση, ενώ εκκρεμεί για αύριο η συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ, τον οποίο έχει καλέσει για να ενημερωθεί για τις συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά και το περιεχόμενο της καταρχήν συμφωνίας όπως την περιέγραψε ο κ. Ζάεφ.

Όπως αναφέρουν τα σκοπιανα ΜΜΕ, με την ανακοίνωση αυτή ο κ. Ιβανόφ ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη Συμφωνία που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και μπορεί μετά να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα, καθώς έχει τη βαρύτητα διεθνούς συμφωνίας. Επισημαίνεται επίσης ότι το erga omnes παρουσιάζεται στην κυβέρνηση πριν ακόμη συμφωνηθεί η ονομασία...

Η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου στα Σκόπια αναφέρει εν κατακλείδι ότι «η στάση του Προέδρου είναι στάση αρχών και βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις όλων των προηγουμένων προέδρων της χώρας. Ο Πρόεδρος δεν αποδέχεται λύση στο ονοματολογικό για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».

Αν και οι θέσεις του κ. Ιβανόφ είναι γνωστές η παρέμβασή του αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον κ. Ζάεφ καθώς το erga omnes αποτελεί τη βασική παραχώρηση για την οποία φέρεται να εχει δεσμευθεί έναντι της Αθήνας και φυσικά δημιουργείται και θέμα αξιοπιστίας και δυνατότητας υλοποίησης της συμφωνίας.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours