Η επιχείρηση Atlantic Resolve αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής μετά την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης το 2014, με τις δυτικές χώρες να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις υποθέσεις της Ουκρανίας.

Η αμερικη σε συνεργασία με την Ευρώπη, ξεκίνησε να αναπτύσσει τα βαριά στρατιωτικά οπλικά συστηματα και οχήματά της σε στρατηγικές τοποθεσίες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, ως μέρος της επιχείρησης Atlantic Resolve, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense News.

Συνολικά 3.300 άτομα προσωπικό και 2.500 στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων 87 αρμάτων μάχης Abrams και 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα Paladin θα μεταφερθούν στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία καθώς και την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Τα Defense News αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη αυτή ως μια «άσκηση μεγάλης κλίμακας που αποσκοπεί στην τόνωση των δεξιοτήτων διοικητικής μέριμνας που θα χρειαστούν σε περίπτωση πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η επιχείρηση Operation Atlantic Resolve, εγκαινιάστηκε για να αυξήσει την στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, εν μέσω της συνεχώς αυξανόμενης ουκρανικής κρίσης, με τις δυτικές χώρες να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις ουκρανικές υποθέσεις.Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη αντίθεση της στη συσσώρευση των συμμαχικών στρατευμάτων, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις.

Το Μάρτιο του 2017, ο ρωσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ, Αλέξανδρος Γκρούσκο, προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ επιχειρεί να χαράξει διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη και  κάτι τέτοιο, μπορέι μόνο να οδηγήσει στην επανάληψη της κούρσας εξοπλισμών, η οποία όπως δήλωσε «προφανώς δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών εθνών».

"Αυτές οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ δημιουργούν μια νέα στρατιωτική πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Στην ουσία προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια αντιπαράθεση για να δικαιολογήσουν την ανάγκη ύπαρξης της Συμμαχίας", επεσήμανε ο Γκρούσκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή πληροφοριών Ρωσίας-ΝΑΤΟ σχετικά με τη στρατιωτική δραστηριότητα δεν αρκεί για να διασφαλίσει τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να περιορίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία μετά την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης το 2014, όταν η συμμαχία κατηγόρησε τη Ρωσία για προσάρτηση της Κριμαίας και ανάμειξη στον πόλεμο στην περιοχή της Donbass της ανατολικής Ουκρανίας. Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η Κριμαία επανήλθε στη Ρωσία σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα.


sputniknews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours