Σύμφωνα με  ανακοίνωση του ιδρύματος ανοιχτής κοινωνίας του Τζόρτζ Σόρος, ο οργανισμός είναι «αντιμέτωπος με ολοένα και πιο αφιλόξενο πολιτικό και νομικό περιβάλλον στην Ουγγαρία»,με αποτέλεσμα το ίδρυμα  (OSF) μετακινεί τις διεθνείς επιχειρήσεις και το προσωπικό του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο.

Η απόφαση να μετακινηθούν ο οργανισμός και οι επιχειρήσεις από τη Βουδαπέστη στη Γερμανία και το Βερολίνο, έρχεται την ώρα που η ουγγρική κυβέρνηση προετοιμάζεται να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς και ελέγχους στις μη κυβερνητικές οργανώσεις ΜΚΟ, μέσα από ένα πακέτο νομοθεσίας που χαρακτηριστικά αποκαλείται "Stop Soros".

Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, ο στόχος του νομοθετικού πακέτου είναι να εξασφαλιστεί η διαφάνεια των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από ξένους πόρους και να περιοριστεί η λειτουργία όσων υποστηρίζουν τη λαθρομετανάστευση.

"Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει δυσφημίσει και παραποιήσει το έργο μας και καταπιέζει την κοινωνία των πολιτών για χάρη του πολιτικού κέρδους, χρησιμοποιώντας τακτικές άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Πάτρικ Γκασπάρντ πρόεδρος των Ιδρυμάτων της Ανοιχτής Κοινωνίας.

"Το λεγόμενο πακέτο νόμων "Stop Soros" είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά τέτοιων προσπαθειών. Είναι αδύνατο να προστατευθεί η ασφάλεια των επιχειρήσεων και του προσωπικού μας στην Ουγγαρία από αυθαίρετες κρατικές παρεμβάσεις ."

Τη Δευτέρα, ο Αντάλ Ρόγκαν δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου πριν από το διορισμό του ως επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθετική ρύθμιση " Stop Soros", η οποία απαιτεί επίσης τη δημιουργία των αναγκαίων συνταγματικών βάσεων.

Η νέα νομοθεσία πρέπει να εμποδίσει όλες τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην εισαγωγή παράνομων μεταναστών στην επικράτεια της Ουγγαρίας με παράκαμψη της ουγγρικής νομοθεσίας και κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον του νόμου αυτού, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για τον Ορμπαν, όμως, οι αναφορές στον Σόρος έχουν αποδειχθεί εκλογικά επωφελείς, ενώ, όπως δήλωσε ο Ρόγκαν, το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο και της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, ο Ορμπαν μετέβη χθες στην Πολωνία, τη στενότερη σύμμαχο της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια για περικοπή των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους αγρότες. 

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των αγροτών μας. Δεν θεωρούμε σωστό να περικοπεί ο προϋπολογισμός για την αγροτική πολιτική», δήλωσε ο Ορμπαν. 

«Η δημιουργία νέων ευρωπαϊκών ταμείων δεν είναι δικαιολογία για τη συρρίκνωση άλλων, που λειτουργούν καλά». Οι δύο πρωθυπουργοί δεν σχολίασαν την πρόθεση της Κομισιόν να συνδέσει τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό προς το κράτος δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η νομοθετική δέσμη "Stop Soros" και το σχέδιο τροποποίησης του Συντάγματος θα υποβληθούν στο Κοινοβούλιο αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα ουγγρική κυβέρνηση και διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours