Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι διακόπτει  τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν, κατηγορώντας τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ,η οποία υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τα μέλη των ανταρτών του Μετώπου Πολισάριο στην αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Το Μέτωπο Πολισάριο είναι ένα είναι εθνικό επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα που εκπροσωπεί τους Σαχράουι ώστε να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, απομακρύνοντας τους Μαροκινούς από τη Δυτική Σαχάρα.

Ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, Νάσερ Μπουρίτα, κατηγόρησε την οργάνωση του Λιβάνου ότι παραδίδει οπλισμό στο Μέτωπο του Πολισάριου, μέσω ενός "διαδρόμου" που διατηρεί στην ιρανική πρεσβεία στην Αλγερία.

"Το Μαρόκο έχει αδιαμφισβήτητη απόδειξη, ονόματα και συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες επιβεβαιώνουν τη σχέση που έχουν μεταξύ τους το Μέτωπο του Πολισάριου και η Χεζμπολάχ"

Η Ραμπάτ θεωρεί τη Δυτική Σαχάρα ως τη "νότια επαρχία" της, ενώ από την άλλη πλευρά οι πρόσφυγες Σαχράουι, στη γειτονική Αλγερία, θεωρούν την περιοχή αυτή πατρίδα τους.

Χεζμπολάχ:"Αβάσιμα επιχειρήματα"

Η Χεζμπολάχ σε απάντηση της απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μαρόκου, ότι δηλαδή παρείχε όπλα στο κίνημα ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας, κάνοντας λόγο για "αβάσιμα επιχειρήματα".

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ραμπάτ, αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν, μετά από "αμερικανική, ισραηλινή και σαουδαραβική" πίεση.

Η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της  αναφέρει:  "Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Μαρόκο κατέφυγε στη διάδοση των ψευδών αυτών κατηγοριών υπό την πίεση των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας " .

Το Μέτωπο Πολισάριο αρνήθηκε επίσης να λάβει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν. 

Η κίνηση του Μαρόκου έρχεται σε μια εποχή έντονων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του ότι το Ιράν «ψεύδεται» για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη συμφωνία που έχει υπογράψει το 2015.


sputniknews.com

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours