Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς στο Ιράν, και η πολιτική του Τραμπ δίνει το έναυσμα για το σκοπό αυτό, είπε ένας πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Μοσάντ, προσθέτοντας ότι, εάν αποτύχει ένα πραξικόπημα, οι Ιρανοί θα φαγωθούν μεταξύ τους.

​Ο Χάιμ Τόμερ, πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ, μίλησε για τις πιθανές επιλογές για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την Jerusalem Post.

Ισχυριζόμενος ότι το "Ισλαμικό κράτος του Χομεϊνί" θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, ο Τόμερ υποστήριξε: "Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια την απειλή: πυρηνικά όπλα, συμβατικούς ιρανικούς πυραύλους. Μπορούμε να αμυνθούμε εναντίον τους", λέγοντας ότι η πολιτική του Τραμπ για το Ιράν "έδωσε μια σημαντική ευκαιρία ... να σταθμίσει προσεκτικά την πίεση για αλλαγή καθεστώτος ως επίσημο στόχο".

Ο Τόμερ περιέγραψε τι θα μπορούσε να μοιάσει ένα πιθανό πραξικόπημα στο Ιράν. Το Ισραήλ θα μπορούσε "να βοηθήσει κρυφά στην αλλαγή καθεστώτος" και οι ΗΠΑ "θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν σε διάφορα μέτωπα", ενώ οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια.

Ερωτηθείς τι ακριβώς θα μπορούσε να δοκιμάσει το Ισραήλ, είπε ότι "οι παράνομες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή ... Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Μοσάντ όταν αναλαμβάνει μια αποστολή. Δεν μπορώ να μπω στις λεπτομέρειες ... αλλά θα είναι μυστικά."

Ο Τόμερ, ο οποίος τώρα εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων και τεχνολογίας, δήλωσε με σθένος ότι η ιρανική κυβέρνηση - υπό την προεδρία του αγιατολάχ Αλί Χαμενέι - δεν είναι δημοφιλής με το ιρανικό κοινό και ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης είναι ηλικιωμένος και έχει προβλήματα υγείας.

Είπε ότι η Μοσάντ, που πιστεύεται ευρέως ότι έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν διάφορες λανθασμένες επιχειρήσεις στο ιρανικό έδαφος, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη συνωμοσία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. "Η Μοσάντ πραγματοποιεί σημαντικές και σύνθετες εργασίες - και έχει πραγματοποιήσει πολλές," αναφερόμενος στο 2013 όταν η ιρανική πυρηνική εγκατάσταση στο Natanz είχε καταστραφεί από το κακόβουλο λογισμικό Stuxnet.

"Η Μοσάντ έχει κάνει πολλά πράγματα παλαιότερα στο Ιράν. Αυτό ήταν από τα πιο σημαντικά, αλλά υπήρξαν επιχειρήσεις σαν αυτή και ίσως ακόμα πιο σημαντικό", δήλωσε ο Τόμερ.

Ο πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ είπε επίσης ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών είναι μία από τις λίγες που πραγματοποιεί στοχευμένες δολοφονίες. "Όσον αφορά τις στοχοθετημένες δολοφονίες, πολύ λίγες [ξένες υπηρεσίες πληροφοριών] το κάνουν αυτό. Το Ισραήλ [είναι αυτό που], σύμφωνα με ξένες πηγές ", πρόσθεσε.


Ωστόσο, παραδέχτηκε: "Δεν λέω ότι θα είναι πανεύκολο - Το Ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επαναστατικής Φρουράς και οι πολιτοφυλακές Μπασίζ είναι πολύ ισχυρές". Αλλά ακόμα και αν δεν καταφέρει, "είναι καλύτερο να έχουμε τους Ιρανούς να σκοτώνονται μεταξύ τους".

Το Ιράν έχει ήδη δει ένα βίαιο πραξικόπημα made by CIA που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό Mohammad Mosaddegh, το 1953. Η CIA και το κρατικό τμήμα έδωσαν το πράσινο φως για την ανατροπή του Mosaddegh - με την επωνυμία Operation Ajax - όταν εθνικοποίησε τα μεγάλα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία.

Το πραξικόπημα θεωρείται ότι γέννησε τον ιρανικό εθνικισμό, ο οποίος, με τη σειρά του, άνοιξε το δρόμο προς την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 - ένα σημαντικό γεγονός που δηλητηρίασε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν στον 21ο αιώνα.

Το δίδυμο ΗΠΑ και Ισραήλ παρουσιάζεται αδίστακτο όσο ποτέ άλλοτε, χωρίς καν να θέλει να κρύψει το φονικό πρόσωπό του και τις επεκτατικές του ορέξεις!

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours