Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας Axios.com η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, σε συνεννόηση με το Ισραήλ, μπλοκάρουν κοινή δήλωση της ΕΕ που επικρίνει την μετεγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ,

Οι  αυτές πηγές αυτές υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το σχέδιο κοινής δήλωσης που κυκλοφόρησε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποτελούταν από τρία σημεία:

- Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα και των δύο κρατών - το Ισραήλ και το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης.

-Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να καθοριστεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών..

-Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και δεν θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.


Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες και ισραηλινούς αξιωματούχους, η Γαλλία και άλλα κράτη μέλη θέλησαν να δημοσιεύσουν την κοινή δήλωση την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωση της εκπροσώπου  εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μια δήλωση που θα συνυπογράφαν και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Αλλά η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους, πράγμα που κατέστησε αδύνατη την επίτευξη της συναίνεσης που απαιτείται για τη δημοσίευσή της.

Όπως δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης στον 
Axios.com:

"Οι Ούγγροι δεν ήθελαν να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Τράμπ και οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι σκέφτονται να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ κόντρα στη θέση της ΕΕ. Αυτή είναι η κατάσταση της ΕΕ αυτές τις ημέρες ".voiceofeurope.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours