Η δήλωση του προέδρου του Ιράν,Χασάν Ρουχανί, έρχεται μετά από λίγο αργότερα μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (JCPOA) ήταν σοβαρή παραβίαση του ψηφίσματος 2231 του ΟΗΕ. 

Όπως δήλωσε ο 
Ρουχανί "οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν παραβιάζουν την απόφαση 2231 του ΣΑΗΕ καθώς και διεθνείς κανόνες".

Ο ισχυρισμός αυτός του Ιρανού προέδρου, ακολουθεί μια δήλωση του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος στήριξε την Πέμπτη την πυρηνική συμφωνία, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανήγγειλε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία JCPOA και υποσχέθηκε να επιβάλει εκ νέου το υψηλότερο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν σε απάντηση στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Απαντώντας στην κίνηση αυτή των ΗΠΑ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε την ίδια ημέρα ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την JCPOA και ότι η συμφωνία παρέμεινε μεταξύ του Ιράν και των πέντε υπολοίπων συμμετεχόντων στη συμφωνία.


sputniknews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours