Τον τελευταίο καιρό προτάθηκε στη Βουλή ο σχετικός νόμος για το Κανναβινέλαιο(ή Χασισέλαιο) για τη χρησιμοποίηση του ως αναλγητικό για τον καρκίνο τελικού σταδίου και σε άλλες εφαρμογές όπως πχ. αυτισμός.

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε και η ανάμειξη στο νομοσχέδιο αυτό του Συμβούλου Στρατηγικής του Πρωθυπουργού, του περιβόητου κ. Καρανίκα, ο οποίος τόνισε την σημασία επενδυτικών κινήσεων και σχεδίων σχετικά με το εκχύλισμα αυτό, που προέρχεται από το φυτό της Ινδικής Κάνναβης.

Συγκεκριμένα η Ινδική κάνναβη αποτελείται από δύο συστατικά, την κάνναβιδιόλη  και την Τετραυδροκανναβινόλη. Η πρώτη έχει χρησιμοποιηθεί πειραματικά σε πολλές εφαρμογές, π.χ αναλγητικό, στον αυτισμό κλπ.

Η 
Τετραυδροκανναβινόλη όμως προκαλεί σημαντικού βαθμού βλάβη στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και προκαλεί ψυχωσικής τάξης συμπτωματολογία, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, παραληρηματικές ιδέες και ενίοτε επιθετική συμπεριφορά. Μάλιστα στην χρόνια χρήση, οι αλλοιώσεις που προκαλούνται στους νευρώνες είναι μη αναστρέψιμες. 

Το ερώτημα που τίθεται ευθέως την κυβέρνηση, είναι μήπως με την Νομιμοποίηση του κανναβινελαίου ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης, πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ευθέως και ο πρώην πρωθυπουργός κ.Γεώργιος Παπανδρέου. 

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται, είναι η διαθεσιμότητα των αναλγητικών στον καρκίνο τελικού σταδίου,αναλγητικών που χρησιμοποιούνται τόσα χρόνια γι’ αυτό το σκοπό. Προς τι λοιπόν η ανάγκη χρήσης του χάσισέλαιου;

Αυτό εγείρει ισχυρές υπόνοιες για την νομιμοποίηση της κάνναβης, γιατί όπως γίνεται και στην Ολλανδία που κυκλοφορεί νόμιμα και υπάρχουν σχετικά καταστήματα (Cannabis shops), όχι μόνο δε μειώθηκε η χρήση της, αλλά αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο. 

Αναρωτιέμαι τέλος που οδηγούμαστε.

Μάλλον σε μία κοινωνία δίχως ηθικούς φραγμούς και με έναν κώδικα αξιών σοβαρά τραυματισμένο και σχεδόν ανύπαρκτα.

Χρήστος Ι.Ιστίκογλου
Ψυχίατρος


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours