Μία ημέρα πριν από την άφιξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία για συναντήσεις με τον Τούρκο και τον Ιρανό πρόεδρο, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν και για επτά ακόμα άτομα που κατηγορούνται ότι έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2016.

Την είδηση μεταδίδει η εφημερίδα Habertürk, η οποία υπενθυμίζει ότι ο πρέσβης Αντρέι Καρλόφ εκτελέστηκε από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ενώ μιλούσε στα εγκαίνια μιας έκθεσης. Ο δράστης, που σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς, φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ» και «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι το κίνημα του Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, κατηγορία που αρνείται ο αυτοεξόριστος ιερωμένος. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί επτά άτομα συμπεριλαμβανομένων τριών αστυνομικών, που δεν έχουν σχέση με όσους αφορά το νέο ένταλμα σύλληψης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα βρίσκεται για δύο ημέρες στην Τουρκία. Στις συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Ιράν θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας. Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες των ειρηνευτικών συνομιλιών της Αστάνα βάσει των οποίων έχουν εγκαθιδρυθεί ζώνες «αποκλιμάκωσης».

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours