Ο Εμμανουήλ Μακρόν μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς ο Jean-Claude Juncker παρακολουθεί-  REUTERS


Ο Εμμανουέλ Μακρόν , ορίζοντας το όραμά του για το μέλλον της ΕΕ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δήλωσε ότι υπάρχει «ένα πλαίσιο διαίρεσης και μάλιστα αμφιβολίας μέσα στην Ευρώπη».

Η Ευρώπη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι σε κατάσταση «εμφυλίου πολέμου» και έχει προσβληθεί από μια «γοητεία προς τον φιλελευθερισμό » καλώντας τα κράτη μέλη να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να διατηρήσουν το “ενωτικό μοντέλο” της ΕΕ.
Η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική (κυριαρχική) δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να υπερασπιστούν το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα που αναδύονται παντού στον κόσμο αλλά και στην Ε.Ε.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας το όραμά του για την Ευρώπη, είπε πως η Ε.Ε. χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να αυξήσει την συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Στον απόηχο της ομιλίας Μακρόν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του λέγοντας πως «η πραγματική Γαλλία επέστρεψε». «Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση και τη φιλία μου όταν ακούω τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζεται όπως το έκανε σήμερα. Η πραγματική Γαλλία επέστρεψε», δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Μακρόν.

Πριν την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα που αποφασίζεται η μοίρα της Ευρώπης», ενώ εξέφρασε την επιθυμία του η Ε.Ε. «να προχωρήσει με όσους επιθυμούν να πάνε μπροστά και όσοι δεν ακολουθήσουν, πρέπει να αποδεχτούν ότι θα μείνουν στο περιθώριο της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και Γερμανία πρόκειται να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί την Πέμπτη με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours