Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή κάνει δηλώσεις στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV σχετικά με την πρόσφατη επιχείρηση στη Συρία στις 14 Απριλίου, τη βοήθεια της Τουρκίας αλλά και το δικαίωμα της να επιλέξει όποιο αμυντικό σύστημα επιθυμεί.


Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ είναι η εξής:


  • "Η επιχείρηση αυτή αποσκοπούσε στη μείωση της ικανότητας της Δαμασκού να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, με την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τη χρήση των χημικών όπλων να παρεμποδίζεται από τη Ρωσία, η επίθεση αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα για το καθεστώς Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν"
  • «Το ΝΑΤΟ δεν απορρίπτει τον πολιτικό διάλογο με τη Μόσχα» 
  • «Ήμασταν στην ευχάριστη θέση να έχουμε την υποστήριξη σε αυτή την επιχείρηση από την Τουρκία» 
  • «Το ΝΑΤΟ θεωρεί την αγορά των S-400 από τη Ρωσία Κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας. Είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν ποιο αμυντικό σύστημα θα έχει η χώρα τους. Το ερώτημα είναι εάν αυτά τα συστήματα μπορούν να ενσωματωθούν»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Triumf, παρά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των Ρώσων εναντίον του κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport.

Η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας σχετικά με τις παραδόσεις S-400 αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής από τον Οργανισμό του ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι πρόβαλαν τις "ανησυχίες" τους σχετικά με την ασφάλεια και την αδυναμία ενσωμάτωσης των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα, με τη σειρά της, απάντησε σε αυτές τις ανησυχίες, ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού είναι η κυριαρχικό της δικαίωμα.

Περισσότερα σε λίγο...Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours