Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έσκασε η είδηση ότι η εταιρεία Cambridge Analytica (CA), μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που συνεργάστηκε με την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump, είχε αποσπάσει δεδομένα του Facebook από 50 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών!

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μαζική έρευνα δεδομένων της CA και τη χρήση αυτής της έρευνας σε πολιτικές εκστρατείες για πολλά χρόνια, γνωρίζουμε χάρη σε ένα άρθρο του Guardian του 2015 , ένα άλλο άρθρο που έγινε viral 2016 στο Das Magazin, και το άρθρο του Μαρτίου, 2017 από το the Intercept.

Αυτό που είναι νέο είναι ότι:

Το Σαββατοκύριακο, ο Christopher Wylie, 28χρονος καναδός που βοήθησε να ξεκινήσει το Cambridge, δήλωσε στο The Guardian ότι το 2014 άρχισε να εργάζεται με τον καθηγητή νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge και επικεφαλής της Global Science Science, τον Aleksandr Kogan, μια εφαρμογή που ονομάζεται "thisisyourdigitallife.

Η εφαρμογή αυτή με την άδεια του facebook φέρεται ότι "έκλεψε" δεδομένα από εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τη συγκατάθεσή τους και στη συνέχεια πούλησε αυτές τις πληροφορίες στο Cambridge, κάτι που θεωρείται παραβίαση των όρων της πλατφόρμας.

Το ιστορικό

Το 2007, οι ψυχολόγοι Michal Kosinski και David Stillwell από το Κέντρο Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου του Cambridge άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα κουίζ του Facebook που ανέπτυξαν, με την ονομασία MyPersonality, για να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των χρηστών, σύμφωνα με The Guardian. Η εφαρμογή προσδιορίζει το φύλο, την ηλικία και το φύλο, ανοίγοντας πόρτες για ψυχολόγους να εξετάσουν διαφορετικούς τρόπους για να συνδέσουν τα "likes" με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Η έρευνά τους δεν πέρασε παρατήρητη από την Υπηρεσία Άμυνας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων της Αμερικής ή από το DARPA.

​Ήταν ένα κουίζ που διαφήμιζε σε μεγάλες πλατφόρμες, όπως η Amazon, και πλήρωνε (2 έως 5 δολάρια) τους χρήστες του διαδικτύου για να το συμπληρώσουν.

Για να κάνει το κουίζ ο χρήστης έπρεπε να συνδεθεί στην εφαρμογή με τα στοιχεία του facebook. Αυτό σήμαινε ότι το app είχε τη δυνατότητα να συλλέξει δεδομένα από τον λογαριασμό του χρήστη αλλά και των φίλων του στο facebook.

Το 2015, ο Guardian ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ted Cruz χρησιμοποίησε δεδομένα από το Cambridge και το The Intercept δημοσίευσε ένα κομμάτι για την απόκτηση δεδομένων το 2017. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το Facebook έχει αναγνωρίσει συλλογή δεδομένων από αμερικανικά προφίλ.

Την περασμένη Παρασκευή, το Facebook δημοσίευσε μια δήλωση αναγγέλλοντας ότι είχε αναστείλει τους λογαριασμούς τόσο του Cambridge όσο και του SCL, μαζί με αυτούς του Wylie και του Kogan. Ο Paul Grewal, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής γενικός σύμβουλος στο Facebook, έγραψε ότι ο Kogan απέκτησε νόμιμα δικαιώματα χρήσης δεδομένων, αλλά έσπασε τους κανόνες της εταιρείας μεταφέροντας πληροφορίες στο Cambridge.

"Θα προβούμε σε νομικές ενέργειες εάν είναι απαραίτητο για να τους καταστήσουμε υπεύθυνους και υπόλογους για οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά".

Οι υπάλληλοι του Facebook και ο CEO της Cambridge, Alexander Nix, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε παραβίαση. Και παραμένει άγνωστο πόσο τα στοιχεία επηρέασαν τις προσπάθειες εκστρατείας του Trump.

Ωστόσο, ο πρόσφατος κύκλος ειδήσεων πυροδότησε για άλλη μια φορά έντονη συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο των εταιρειών δεδομένων που χρησιμοποιούν το Facebook στο προφίλ των πολιτών.

Οι διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση της χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των social media οδήγησε στην έξοδο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Alexander Nix. Το διοικητικό συμβούλιό της χτες τον απέπεμψε, ισχυριζόμενο πως όσα αποκάλυψε «δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες ή τις δραστηριότητες της εταιρείας».

Το hashtag #DeleteFacebook είναι αυτό που τώρα είναι... "της μόδας"!

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours