Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι επιτελείς της ExxonMobil και του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας ενόψει των ερευνητικών εργασιών στους στόχους «Άνθεια», «Δελφίνος» και «Γλαύκος» εντός του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εντός των επόμενων ημερών, πριν από τις 11 Μαρτίου, αναμένεται να φθάσουν τα δύο σκάφη της ExxonMobil, για τη διενέργεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα ερευνών στο οικόπεδο 10, όπου είναι καθορισμένες για το προσεχές φθινόπωρο δύο γεωτρήσεις. Πρόκειται για υπερσύγχρονα σκάφη, που διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τους τρεις στόχους.

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει ενόψει της άφιξης των δύο σκαφών, έγκειται στο κατά ποσό ή Άγκυρα θα επιχειρήσει ή όχι να τα παρεμποδίσει.

Για τον λόγο αυτό, μαζί με τα δύο ερευνητικά σκάφη, σύμφωνα με ξένα δίκτυα μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Σπούτνικ, τα δύο σκάφη θα συνοδεύει το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Iwo Jima» μαζί με τρία άλλα αμφίβια πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και την 26η Ομάδα Θαλάσσιων Αποστολών των ΗΠΑ, ενώ φέρει μαχητικά ελικόπτερα τύπου Cobra και υποστηρικτικά τύπου Harriers.

Ο λόγος που τα αμερικανικά πλοία θα βρεθούν στην περιοχή είναι η αποτροπή παρόμοιων περιστατικών με αυτό που σημειώθηκε στο Οικόπεδο 3 με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, SAIPEM 12000.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Tillerson σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε την τουρκική διπλωματία των όπλων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία βρίσκεται υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις παραβατικού χαρακτήρα συμπεριφορές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, με θεωρητικά τουλάχιστον ομιλούντες ανοιχτό το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της Συνόδου της Βάρνας στις 26 του μήνα, στη βάση της σχετικής απόφασης του πρόσφατου Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επανεξέταση της πραγματοποίησης της Συνόδου ή μη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας- 23ης του μήνα.

Προδρόμου: Δεδομένος ο ενεργειακός σχεδιασμός, δεν χρειάζονται περιττά σχόλια

Ο ενεργειακός προγραμματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται και είναι δεδομένος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «δεν χρειάζονται περιττά σχόλια» σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την έλευση ερευνητικών σκαφών της αμερικανικής ExxonMobil, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο προγραμματισμός υπάρχει και είναι δεδομένος».

«Οι αδειοδοτήσεις είναι εκεί και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα» πρόσθεσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η μέριμνα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι με διπλωματικές ενέργειες να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο ενεργειακός προγραμματισμός.

«Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται περιττά σχόλια» κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours