Πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγέων όπλων στον κόσμο. Αυτές είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Οι εξαγωγές των χωρών αυτών στο σύνολό τους βρέθηκαν στη δεύτερη θέση το 2015, στη λίστα με τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων, συγκεντρώνοντας το 26% των παγκόσμιων εξαγωγών συμβατικών όπλων.


Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 15% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προορίζεται για την εσωτερική αγορά. Η Μέση Ανατολή είναι, με μεγάλη διαφορά, ο πιο σημαντικό προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ.

Η αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ παράγει μεγάλη ποικιλία όπλων, από ελαφρά όπλα έως πυρομαχικά, υποβρύχια, ραντάρ και ραδιοσυστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις όπλα που έχουν πωληθεί από ευρωπαϊκές χώρες σε αυταρχικά καθεστώτα, έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμφύλιους πολέμους και έχουν καταλήξει στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων. Η ΕΕ είναι δεύτερη στις εξαγωγές όπλων.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως τα περισσότερα από αυτά που καταλήγουν στην Μέση Ανατολή στο τέλος βρίσκονται στα χέρια του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος).

Ο Πήτερ Γιζιμαν είναι εμπειρογνώμονας μελετητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης περιγράφει στο euronews πως γίνεται το εμπόριο όπλων στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια (2013-2017) σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια. (2008-2012), όπως παρουσιάστηκαν στην τελευταία τους έκθεση.

Ρωσία, ο ενοχλητικός γείτονας;

«Οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία αυξήθηκαν πολύ πριν από το 2014, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης όπλων. Όλα αυτά όμως σταμάτησαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία όπου ακολούθησαν οι κυρωσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο στα όπλα», αναφέρει ο Γιζιμάν στο euronews.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον «μία αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας σε ορισμένες γειτονικές χώρες της Ρωσίας». Το Ινστιτούτο Sipiri βρίσκει για αυτές τις χώρες μια «αυξανόμενη ζήτηση για όπλα» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες αυτές είναι συνήθως μικρές και ο όγκος των όπλων που αγοράζουν επίσης μικρός και συνήθως είναι από ευρωπαίους εξαγωγείς στον τομέα αυτό, λέει ο Πήτερ Γιζιμάν.

Τουρκία, ένας άλλος ενοχλητικός γείτονας;

Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τους παραγωγούς όπλων στην Ευρώπη. Είναι ο 11ος μεγαλύτερος πελάτης των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών εξαγωγέων όπλων λίγο πίσω από την Κίνα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Sipri, η ευρωπαϊκή αγορά όπλων στην Τουρκία πρόκειται να αλλάξει την επόμενη δεκαετία.

Πράγματι, η Τουρκία αναπτύσσει τη δική της βιομηχανία όπλων και οι εξαγωγές της υπερδιπλασιάστηκαν (+ 145%) μεταξύ 2008-2012 και 2013-2017 υπέρ του Τουρκμενιστάν (31% των εξαγωγών της μεταξύ 2013 και 2017), Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (24%) και η Σαουδική Αραβία (13%). Ωστόσο, «η Τουρκία εξακολουθεί να εξαρτάται από ξένες τεχνολογίες και αυτό δημιουργεί προβλήματα σε ορισμένους προμηθευτές της».

«Το ζήτημα των ενδεχόμενων περιορισμών στην πώληση όπλων στην Τουρκία ήδη είναι υπό συζήτηση στη Γερμανία. Η παρέμβαση της Τουρκίας στη συριακή διαμάχη, οι σχέσεις της με τους Κούρδους και το ζήτημα της δημοκρατίας στη χώρα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων, με αρκετά γερμανικά κόμματα να ζητούν την μείωση εξαγωγών αλλά και ανταλλακτικών προς την Τουρίκία» εξηγεί ο Πήτερ Γίζιμαν.

Η κρίση «έκοψε» αρκετά όπλα!

Η εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά πωλήσεων όπλων είναι η σημαντική αγορά για όλους τους ευρωπαίους παραγωγούς όπλων. Για παράδειγμα η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν αρκετά σημαντικοί αγοραστές για την Γερμανία κατά την περιόδο 2008 – 2012.

Ωστόσο, η κρίση του 2008 οδήγησε σε πτώση των παραγγελιών όπλων εντός της Ένωσης. Αυτό φανηκέ πολύ στην Γερμανία όπου είδε την ζήτηση της για τα όπλα της να μειώνεται κατά 14% από τους ευρωπαίους πελάτες της, που αποτελούν το 29% των συνολικών της εξαγωγών όπλων.

Η Ελλάδα και η Ισπανία που υπέφεραν από την κρίση, μείωσαν σημαντικά την αγορά όπλων.

Συνέχεια του άρθρου εδώ
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours