Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου Το 1821 μας - Ν. Λυγερός


Αν αντέχουμε στον Πύργο δεν είναι για μας
αλλά για τους άλλους που μας έδειξαν τη στράτα
μέσα στη φωτιά και τα κάστρα
κι εσύ κλαις γιατί δεν ξέρεις για το 1821 μας
και νομίζεις πως δεν είχαμε τα σπαθιά της λευτεριάς 

και τα βόλια της αντίστασης πίστεψες τα ψέματα 
αλλά τώρα σώπα θα σημάνουν οι καμπάνες 
όχι μόνο για το χώμα αλλά για τους νεκρούς μας 
που έβρισε η κοινωνία της λήθης.


Ενάντια στον ραγιαδισμό - Ν. Λυγερός

Ενάντια στον ραγιαδισμό είμαστε από το 1821 κι όμως αυτός για λόγους κοινωνικούς συνεχίζει να υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο λόγω συνδρόμου Στοκχόλμης. 


Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να σκεφτούμε ότι ακόμα κι αν υπάρχει ραγιαδισμός, ο Ελληνισμός κατάφερε και καταφέρνει να τον ξεπερνά και να πετυχαίνει αδιανόητα αποτελέσματα. 
Έτσι ο κάθε Έλληνας ξέρει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους ραγιάδες και συνεχίζει την πορεία του. Το πρόβλημα υπάρχει όταν ραγιάδες κατακτούν πολιτικές θέσεις σε διάφορα επίπεδα, από βουλευτικά, υπουργικά, πρωθυπουργικά και προεδρικά. Γιατί τότε πρέπει να υπάρχει μια πιο ισχυρή αντίσταση, που να ξέρει προς τα πού οδεύει, ακόμα και χωρίς καμιά υποστήριξη. 


Επίσης, όταν παρουσιάζονται λύσεις πρέπει να παραμένουμε προσεχτικοί και να φανταστούμε ότι όταν θα μας δοθεί η επιλογή, θα είναι το πλαίσιο τόσο προετοιμασμένο που στην ουσία θα πρόκειται για εγκλωβισμό, αν δεν έχουμε σκεφτεί από πριν τα δεδομένα που θα μας παρουσιαστούν. 


Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο γνωρίζουμε πια πόσο σημαντικό είναι το πλαίσιο της ΑΟΖ και πόσο θεμελιακό είναι το γεγονός της αξιοποίησης και της εξόρυξης, κατά συνέπεια πρέπει να μάθουμε όλο και περισσότερα στοιχεία, για να έχουμε γνώσεις και προτεραιότητες. 

Δίχως την ΑΟΖ, οποιαδήποτε λύση είναι συμβιβασμός απαράδεκτος και μάλιστα μη βιώσιμη. 

Εμείς θέλουμε την απελευθέρωση και από τον ραγιαδισμό και από τους κατακτητές. Διότι οι πατρίδες μας πρέπει να είναι ελεύθερες και τίποτα άλλο.
• Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Μηνύματα του '21 για την εποχή μας". ΚΣΤ' ΠΑΤΡΙΑ - Αφιέρωμα στο 1821. Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ». Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, ώρα: 11.30. - Αφίσα. - Πρόγραμμα
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours