Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, συντηρητικός Γκάβιν Ουίλιαμσον, ανακοίνωσε ότι η Αγγλία αλλάζει τη θεμελιώδη αμυντική της στρατηγική από μια στρατηγική που μέχρι τώρα απευθυνόταν σε μη κρατικές τρομοκρατικές οργανώσεις (όπως Αλ Κάιντα,ISIS κ.λπ.), σε μία κατεύθυνση που θα στοχεύει σε τρεις χώρες: τη Ρωσία, τη Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Αναγνώρισε δε, ότι θα χρειαστεί μια τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και ότι οι «πόροι» θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους τομείς δαπανών της βρετανικής κυβέρνησης, όπως να γίνουν περικοπές στις υπηρεσίες υγείας και στις στρατιωτικές δαπάνες κατά της τρομοκρατίας.

Ο τίτλος του περιοδικού London Times στις 22 Φεβρουαρίου έγραφε ότι "η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας ακόμη και από τους τρομοκράτες".


Η βρετανίδα συντάκτρια σε θέματα άμυνας των Times, Ντέμπορα Χάινς αναφέρει:

"Η απειλή για τη Βρετανία από κράτη όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θέτει η τρομοκρατία, δήλωσε χθες ο βρετανός υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας τη σημαντική αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον πρότεινε στους βουλευτές ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα και μια αλλαγή στη δομή των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο μιας αμυντικής αναθεώρησης για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση μιας σύγκρουσης μεταξύ κρατών, πράγμα που η Βρετανία δεν ανησυχούσε πολύ καιρό τώρα.

Πρόκειται για μια απόκλιση από τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας που δημοσιεύθηκε το 2015, η οποία τοποθετούσε τότε στην πρώτη θέση τη διεθνή τρομοκρατία.
Αυτή τη στιγμή εναρμονίζεται με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα να κηρύξουν το «στρατηγικό ανταγωνισμό» με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Επίσης, ο Βρετανός υπουργός άμυνας έκανε αναφορά στην «αυξημένη επιθετικότητα» του Κρεμλίνου, λέγοντας πως έχει δεκαπλασιαστεί η ρωσική υποβρύχια παρουσία στον Βόρειο Ατλαντικό και έχει αυξηθεί η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή της Μεσογείου με τη συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας .

Σύμφωνα με τον κ. Ουίλιαμσον :

"Τώρα βλέπουμε και άλλα νέα έθνη που αρχίζουν να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα, όπως για παράδειγμα η Κίνα". ... 
Ερωτηθείς αν ο κ. Ουίλιαμσον δεχτεί ότι αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε ο στρατός της Βρετανίας και την ετοιμότητά του για πόλεμο, η απάντηση του ήταν  "Ναι αυτό ισχύει" ."Όπως συνέβη το 2003 όταν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, έκανε τη χώρα του "σκυλάκι" του τότε Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους, κατά την εισβολή στο Ιράκ, έτσι και τώρα η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μει κάνει το ίδιο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράπμ, ακολουθώντας τον στην εξωτερική πολιτική του ενάντια της Βόρειας Κορέας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε - εάν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο- οι «δημοκρατικές» χώρες της Δύσης (οι ΗΠΑ και οι δισεκατομμυριούχοι σύμμαχοί τους,) θα θέσουν όρια στην αυτοκρατορική απληστία τους .

Αλλά εάν τα όρια τους είναι ολόκληρος ο κόσμος, τότε δεν υπάρχει κανένα όριο, διότι ο ίδιος ο κόσμος θα τελειώσει, πριν καν ακόμη φτάσουν σε αυτό το όριο.dninews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours