Την περασμένη Πέμπτη, παραμονή της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τη δική της στρατιωτική παρέλαση, η οποία όπως αναμενόταν, ήταν γεμάτη με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ομιλίες και...φυσικά με χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες να παρελαύνουν.

Τη ώρα που πολλοί έσπευσαν για να εξετάσουν τα διηπειρωτικά βαλλιστικά βλήματα Hwasong-14 και Hwasong-15 της Πιονγιάνγκ, αυτό που φάνηκε να περνάει " κάτω από τις μύτες" πολλών αναλυτών ήταν ο νέος μυστηριώδης πύραυλος του Κιμ Γιόνκ Ουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του πυραύλου Hwasong, ο νεοφερμένος πύραυλος είναι κατά πολύ  πολύ μικρότερος σε μέγεθος από τους υπόλοιπους.

Ένας χρήστης στο Twitter, ο  @oryxspioenkop, αρθρογράφος του μπλόγκ Oryx, επί στρατιωτικών θεμάτων, λέει ότι ο νέος πύραυλος έμοιαζε πολύ με ένα "αντίγραφο του ρωσικού 9Κ720 Iskander".Και δεν ήταν ο μόνος που το νόμιζε.


Μιλώντας στο Business Insider, ο Τζάστιν Μπρόνκ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο αγγλικό ινστιτούτο Royal United Services Institute (RUSI) , επεσήμανε επίσης ότι ο εικονιζόμενος βορειοκορεατικός πύραυλος έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τον ρωσικό πύραυλο Iskander.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα : "[Ο πύραυλος] μοιάζει πολύ με τους πυραύλους Iskander και όχι με έναν πύραυλο που μας έχει συνηθίσει να κατασκευάζει η Βόρεια Κορέα".

Αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Ο Μάικ Ελεν, εμπειρογνώμονας πυραύλων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, σημείωσε ότι οι εικόνες του πυραύλου είναι "ασυμβίβαστες με αυτές ενός πυραύλου Iskander" και ότι πιθανότατα, είναι μόνο μια πιστή αντιγραφή του πυραυλικού συστήματος Hyunmoo-2 της Νότιας Κορέας.

Όπως και να έχει, είτε πρόκειται για ρωσικά ή νοτιοκορεατικά μοντέλα πυραύλων, οι ειδικοί λένε ότι η εμφάνιση των νέων αυτών πυραύλων θα ερμηνευτεί από τις ΗΠΑ ως άλλη μια απόδειξη για την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια κατά της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours