Την αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη επισήμανε σε δήλωσή του προς το ΣΚΑΪ το απόγευμα της Δευτέρας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες ρισκάρουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση.

»Αντίθετα, θα έπρεπε να αναζητάμε τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία είναι, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να μην παρενοχλεί στο ιταλικό γεωτρύπανο που αναζητεί υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ένωσης και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή, τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/366719/vretania-anagnorizoume-to-kuriarho-dikaioma-tis-kuprou-stin-aoz-tis/#ixzz56wGq6Ruq
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours