Του Άρη Δημόπουλου

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η αυριανή μέρα, με τα βλέμματα να στρέφονται στον νότο του ελληνισμού και συγκεκριμένα σε Καστελόριζο και Κύπρο.

Όπως έχετε πληροφορηθεί από χθες μέσα από το el.gr, η Άγκυρα, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της, προχώρησε στην έκδοση παράνομης NAVTEX "αποκλείοντας" το Καστελόριζο και την θαλάσσια περιοχή πέριξ αυτού.

Η ΝΑVTEX της γείτονος περιλαμβάνει ακόμη και ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη η θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην τουρκική NAVTEX εκτείνεται αρκετά, φτάνοντας σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ρόδο.Νέα εξέλιξη όμως θέλει τα βλέμματα να στρέφονται και στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την Κυπριακή Δημοκρατία να ανακοινώνει πριν από λίγο άσκηση με πραγματικά πυρά μέσα στο οικόπεδο 3, σε ένα από τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ που οι Τούρκοι στέλνουν συνεχώς πολεμικά ή ερευνητικά πλοία.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος", η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι άσχετη με τις πληροφορίες για την παρουσία ιταλικής φρεγάδας στην περιοχή, που αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι συμμετείχε προ δεκαημέρου σε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την Κύπρο στην περιοχή του στόχου «Σουπιά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη μεσημβρινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως έχουν εκδοθεί δύο Navtex, η μία κατά παράκληση της UNIFIL, ενώ η άλλη αφορά τη ρωσική κυβέρνηση!

Και εδώ έρχεται η παρέμβαση τόσο της Ρωσίας, που έγινε γνωστή και σε διπλωματικό επίπεδο νωρίτερα (Δείτε ΕΔΩ), όσο και της Ιταλίας, υποστηρίζοντας εμπράκτως την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά τις απόλυτα νόμιμες εξορύξεις της.

Η άσκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα, από κοινού με την ταυτόχρονη παρουσία τόσο της ιταλικής φρεγάτας όσο φυσικά και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα Οικόπεδα 3 και 6.

Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις της Άγκυρας τόσο στο Καστελόριζο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, από την ώρα μάλιστα που η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours