Μιλώντας στα μέλη του κόμματός του (ΑΚ), ο Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη συμμορία των Κούρδων YPG θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Τουρκίας..


Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε της ακόλουθες δηλώσεις:

  • "Έχουμε 911 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με τη Συρία, ποια είναι η σύνδεσή τους [εν. της Αμερικής] με τα συριακά σύνορα;Έχουν ήδη δαπανήσει 550 εκατομμύρια δολάρια [για να βοηθήσουν το YPG], αλλά τώρα θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό αυτό στα τρία δισεκατομμύρια!Λέτε ότι αγωνίζεστε εναντίον της Daesh.... και για πείτε μας, πόσα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Daesh εξουδετερώσατε;"
Και συνεχίζει λέγοντας:

  • "Αυτοί που πολέμησαν εναντίον της Daesh τώρα πολεμούν ενάντια στην Τουρκία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη Daesh ως δικαιολογία. Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτό το θέατρο με τη Daesh, ήρθε η ώρα να βγάλετε τις μάσκες ".
Σύμφωνα με τον Ερντογάν,  η απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη συμμορία των Κούρδων YPG, θα επηρεάσει τις μελλοντικές αποφάσεις της Τουρκίας.
  • "Μας λένε: «Αν χτυπηθούμε, θα απαντήσουμε... ». Εκείνοι λένε κάτι τέτοιο, δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ μια οθωμανική γροθιά στη ζωή τους "προειδοποίησε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης επιτέθηκε την Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι ίσοι.
  • "Αν λέτε ότι το YPG δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, τότε κατά την άποψή μας αν επιτεθείτε σε σύμμαχο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, θα σταθείτε ενάντια στο κράτος αυτό σαν μέλος του ΝΑΤΟ", προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ "θέλουν να παραδοθούμε σε τρομοκράτες.
Στην αρχή του μήνα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική παρουσία στην πόλη Manbij (Ιεράπολη) της Συρίας, είχε ως στόχο την Τουρκία, το Ιράν και ίσως και τη Ρωσία!

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης επιχείρησης των Τούρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, που ονομάζεται "Κλαδί Ελιάς", στην περιοχή της Αφρίν, που ζουν Κούρδοι της Συρίας.

Η τουρκική επιχείρηση πραγματοποιείται εναντίον των δυνάμεων του Κουρδικού YPG, που η Άγκυρα πιστεύει ότι έχουν συνδέσμους με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Η τουρκική επιχείρηση ήρθε και σαν απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού συνταγματάρχη Thomas Veale τον Ιανουάριο, ο οποίος δήλωσε ότι ο δυτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκπαιδεύει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας (SDF) περιλαμβάνοντας και την οργάνωση του YPG, για να δημιουργήσουν όπως είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια δύναμη 30.000 άρτια εκπαιδευμένων ανδρών, για τη διατήρηση της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων της Συρίας.


sputniknews.com

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours