Όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου «οι Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ιράν και της Συρίας στο συριακό έδαφος έχουν προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα σε Τεχεράνη και Δαμασκό». Και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις».

Ο Νετανιάχου δήλωσε στους υπουργούς του, κατά την εβδομαδιαία συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ότι «Χθες προκαλέσαμε ένα σοβαρό πλήγμα στις δυνάμεις του Ιράν και της Συρίας», αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον Ιρανό-συριακών στόχων στη συριακή επικράτεια το Σάββατο.

«Θα συνεχίσουμε να απαντούμε σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να βλάψει το κράτος του Ισραήλ».Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος προφανώς στο ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση απέναντι στη Συρία και στο καθεστώς του Άσαντ, δήλωσε: «Κάναμε ξεκάθαρο σε όλους, ότι οι κανόνες εμπλοκής σε καμία περίπτωση δεν έχουν αλλάξει. Αυτή είναι η πολιτική μας και θα παραμείνει ως έχει».

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, από την πλευρά του εξήρε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, λέγοντας ότι αποδείχτηκε «ότι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε το Ιράν». 

Επισήμανε δε, ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε πάσης φύσεως απειλή και δεν θα διστάσει να το κάνει. «Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι το Ισραήλ δεν θα μείνει άπραγο όταν κάποιος προσπαθεί να διαταράξει την ησυχία ενός κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών του.»

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της Βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού (IDF), στρατηγός Γιοέλ Στρικ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν να κερδίσει έδαφος η Συρία. 

«Το Ιράν θέλει να δημιουργήσει στο μέλλον μία βάση επιχειρήσεων στο έδαφος Συρίας, με απώτερο σκοπό κάποια στιγμή να επιτεθεί στο Ισραήλ. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να απειληθούν οι πολίτες του Ισραήλ. Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να απειλήσει την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.»

Από την πλευρά τους, η Δαμασκός και η Τεχεράνη διέψευσαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, σχετικά με την έκταση της ζημιάς που υπέστησαν οι δυνάμεις τους κατά τις προχθεσινές αεροπορικές επιδρομές.

Τα δύο κράτη συμφώνησαν ότι οι επίθεσης του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν και ότι η ισραηλινή αεροπορική υπέροχη για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε, μεταβάλλοντας έτσι την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Την Κυριακή, μια ημέρα μετά τις επιθέσεις, συριακές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι αντιαεροπορικές δυνάμεις άμυνας της Συρίας απομυθοποίησαν την ισραηλινή αεροπορική υπεροχή στην περιοχή, καταφέρνοντας ένα καίριο πλήγμα στο Τελ Αβίβ και δημιουργώντας παράλληλα έναν αποτρεπτικό παράγοντα για περαιτέρω επιθέσεις στο μέλλον.

Η Τεχεράνη επίσης απέρριψε τις αναφορές του Ισραήλ.

Ο Αλί Σαμκάνι, δημοσιογράφος και γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου ασφαλείας του Ιράν δήλωσε: «η προσπάθεια των σιωνιστών να βλάψουν τις ιρανικές βάσεις στη Συρία είναι ψέμα, και πρόσθεσε ότι «το συριακό έθνος απέδειξε αυτή τη φορά ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, καθώς η εποχή του χτυπάω και φεύγω έχει τελειώσει.
» 

Το Ισραήλ, το Ιράν και η Συρία, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων, μετά από τις μάχες του Σαββάτου, που οδήγησαν στην ταχεία κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.rt.com

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours