Ο Λιβανέζικος στρατός έχει σκοπο να φρενάρει στο σχέδιο του Ισραήλ, που θέλει να υψώσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του με το Λίβανο, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά "ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας".

Σύμφωνα με κοινή δήλωση του πρόεδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι και του πρόεδρου του κοινοβουλίου Νάμιτ Μπέρρι, συμφώνησαν να ενεργήσουν σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, για να εμποδίσουν το εβραϊκό κράτος να χτίσει ένα τείχος στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Χθες Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν Λιβανέζοι και Ισραηλινοί αξιωματικοί, υπό την επίβλεψη των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, ο στρατός του Λιβάνου επέκρινε το Ισραηλινό σχέδιο για την κατασκευή του τείχους στα νότια σύνορα του Λιβάνου, λέγοντας ότι η κατασκευή αυτή θα παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Λιβάνου και ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν συνάντηση υπό την επίβλεψη των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) στη συνοριακή πόλη Νακούρα του Λιβάνου, για να συζητήσουν για το τείχος που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το Ισραήλ κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου. 

Η ηγεσία του Λιβάνου επιμένει να διακόψει την κατασκευή του τείχους στην επικράτειά του.

"Η πλευρά του Λιβάνου εξέτασε το θέμα του τείχους που προτίθεται να χτίσει το Ισραήλ ... επιβεβαιώνοντας τη θέση της κυβέρνησης του Λιβάνου να απορρίψει την κατασκευή αυτού του τείχους, καθώς παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου ", δήλωσε ο Λιβανέζικος στρατός μετά τη συνάντηση της Δευτέρας.

Οι δηλώσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις 13 οχυρωμένες εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν από το Ισραήλ σε εδάφη που ανήκουν στον Λίβανο. Ωστόσο, αυτές οι κατασκευές βρίσκονται στην ισραηλινή πλευρά της Μπλε Γραμμής που ορίστηκε από τον ΟΗΕ και οριοθετεί τα σύνορα των δύο χωρών, μετά την απόσυρση του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο το 2000.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours