Σύμφωνα με συριακά δημοσιεύματα, οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με χημικά όπλα στη βόρεια πόλη της Συρίας, στην Αφρίν.

Ο τουρκικός στρατός εδώ και μέρες μάχεται με, τις υποστηριζόμενες απο τις ΗΠΑ, συριακές κουρδικές πολιτοφύλακες YPG, για τον έλεγχο της συνοριακής πόλης της Αφρίν. Ο Jiwan Mohammad, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου στην Αφρίν, δήλωσε στο συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ότι έξι πολίτες νοσηλεύονται με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και εγκαύματα σε όλο τους το σώμα.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του νοσοκομείου, τα συμπτώματα αυτά δείχνουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων.

Επίσης, ο δημοσιογράφος Mohammed Hassan, δημοσίευσε τις παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο  που απεικονίζουν τα θύματα της χημικής επίθεσης στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται.

Ο Ράμι Αμπντλ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, 
δήλωσε στο πρακτορείο AFP ότι "Οι βομβαρδισμοί από την Τουρκία ή τους συμμάχους της, χτύπησαν με χημικά όπλα την περιοχή Al-Sheikh Hadid και προκάλεσαν σε έξι άτομα εγκαύματα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα".


Την Τρίτη, η Τουρκία είχε  κατηγορήσει τις κουρδικές δυνάμεις, για επίθεση με χρήση χημικών όπλων εναντίον  του ελεύθερου συριακού στρατού (FSA),συμμάχων της Τουρκίας στην επιχείρηση "Κλαδί Ελίας",  τραυματίζοντας 20 ενόπλους.

Αν και οι ισχυρισμοί για τη χρήση χημικών όπλων είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφύλιου Πολέμου, οι Κούρδοι σπάνια κατηγορούνται για χρήση τέτοιων όπλων.


Το YPG με τη σειρά του αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα και ο FSA προσπαθούσαν να «να καλύψουν το φιάσκο της επιχειρήσεις στα βόρεια της Αφρίν».

Όπως τόνισαν με ανακοίνωση τους οι κουρδικές συριακές δυνάμεις, οι Τούρκοι ήταν αυτοί που επιτέθηκαν με αέριο χλωρίου εναντίον των Κούρδων, αλλά αντί αυτού έπληξαν τις δυνάμεις του FSA.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours